Toespraak staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de uitreiking van de Hersenbokaal op 7 oktober 2009 in Utrecht

Dames en heren,

Allereerst wil ik de Hersenstichting die deze bijeenkomst heeft georganiseerd hartelijk danken voor de uitnodiging. Het is goed dat de hersenbokaal ook dit jaar wordt uitgereikt. Even wat extra aandacht voor al die mensen met een beperking die het zonder steuntje in de rug niet redden op de arbeidsmarkt. Én we zetten werkgevers in het zonnetje die deze mensen aan een baan helpen.

Er is nog een reden om de uitnodiging aan te nemen. Ik mag zo direct het juryrapport voorlezen. Ik ga bekend maken wie de winnaar van de bokaal is. Ik heb uw aandacht dus al lekker vast. Daarvan wil ik gebruik maken in het belang van de mensen die dat extra zetje nodig hebben.

En ik wil vooroordelen over hen bij werkgevers wegnemen. Ho ho, loop niet weg, ga nu geen rondje over de beurs maken. Ik zal het kort houden.

Ieder jaar komen er in ons land 100.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel bij. In totaal kampt 3 procent van de beroepsbevolking met de gevolgen van hersenletsel. Dat zijn bijna net zoveel mensen als er in deze stad (Utrecht) wonen. Daar kan de samenleving niet omheen. Daar kunt u als werkgever, als personeelsmanager niet omheen.

Mensen met hersenletsel hebben - net als iedereen met een beperking – recht op een normaal leven. Daar hoort ook een baan bij. Een gewone baan in een gewoon bedrijf met gewone collega’s. Werk is voor iedereen belangrijk.
Voor mensen met een beperking geldt dat vaak nog sterker. Toch zitten velen van hen thuis, zoals bijvoorbeeld de ruim 20.000 mensen op de wachtlijst voor de sociale werkvoorziening. We móeten wat doen voor mensen met een beperking die niet aan de slag komen, terwijl ze wel zouden kunnen werken.

Daar hebben we allemaal baat bij. Ooit trekt de economie weer aan. Als we dan geen kansen willen missen, als bedrijven geen orders willen mislopen, moeten we over voldoende goed opgeleide werknemers kunnen beschikken. Werkgevers, personeelsmanagers, wees eerlijk: als u kijkt naar de leeftijdsopbouw van de beroepsbevolking dan ziet u dat u straks ook zult moeten werven onder mensen met een beperking. Het wordt immers krapper en krapper op de arbeidsmarkt.

Het kabinet speelt op die ontwikkeling in. Zo werken we hard aan een nieuwe opzet van de sociale werkvoorziening. We willen het voor meer mensen mogelijk maken om buiten de sociale werkvoorziening bij een gewone werkgever te werken. En volgend jaar treedt de nieuwe Wajong in werking. Het uitgangspunt wordt wat jongeren wél kunnen, in plaats van wat zij niet kunnen.

Gelukkig zijn er werkgevers die plaats inruimen voor mensen die niet aldoor topprestaties leveren. Die plaats maken voor werknemers die het door hun beperking wat kalmer aan moeten doen of maar een deel van een taak kunnen verrichten. Een treffend voorbeeld vind ik het ziekenhuis dat iemand met een beperking in dienst heeft om patiënten met bed en al van de verpleegafdeling naar de operatiekamer en terug te vervoeren. Vroeger deed een verpleger dat.
Die heeft nu de handen vrij voor andere taken. Dat is winst voor iedereen. Ik heb diep respect voor werkgevers die dit soort dingen doen. Dat wil ik niet onder stoelen of banken steken.

Maar er zouden zich best meer werkgevers kunnen bekommeren om mensen met een beperking. Ik zou hen willen oproepen niet te kijken naar handicaps maar naar capaciteiten van mensen. En bedenk dat werknemers met een beperking vaak heel gemotiveerd zijn. Zij weten wat doorzetten is. Zij kunnen zelfs een verrijking zijn voor uw bedrijf. Een positieve bijdrage leveren aan uw imago.

Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat ruim veertig procent van de werkgevers geïnteresseerd is om mensen met een beperking aan te nemen. Ik hoop dat die belangstelling ook echt in banen wordt omgezet.

Dames en heren, ik ben bijna toe aan het juryrapport. Voor het zover is wil ik nog even van de gelegenheid misbruik maken om de stand van het ministerie van SZW op deze beurs onder uw aandacht te brengen. Die stand hebben we samen met de samenwerkende gezondheidsfondsen. In onze gezamenlijke stand kunt u, werkgevers en personeelsmanagers, kennismaken met Wajongers. En we informeren u over de voordelen die u krijgt als u deze jongeren in dienst neemt. Kom allemaal langs. Wellicht levert het u ooit de hersenbokaal op. En loop, als u naar onze stand op weg bent, ook eens binnen bij de stand van de Hersenstichting.

Dank u wel.