Verhagen bedankt Thailand voor gratie

Minister Verhagen heeft zijn Thaise collega Kasit Piromya bedankt voor het verlenen van gratie aan een Nederlandse gevangene.

De ministers (Buitenlandse Zaken) spraken elkaar vandaag tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York. Verhagen voert dezer dagen besprekingen met meer dan twintig collega's uit verschillende delen van de wereld.

De betreffende Nederlander had een zware gevangenisstraf gekregen voor het naar Nederlandse maatstaven relatief lichte vergrijp van drugssmokkel.

'Onze ambassades, in Thailand en elders, doen hun uiterste best voor Nederlanders die hulp nodig hebben,” aldus Verhagen: “Ik ben blij dat dit resultaat heeft gehad. Maar we moeten beseffen dat gratieverlening een uitzondering is.'

Nederlanders die in het buitenland worden aangehouden voor drugssmokkel, vallen onder de rechtspraak van het betreffende land. In het buitenland wordt bezit van drugs veel harder gestraft dan in Nederland.

Er zitten op dit moment 2462 Nederlanders in buitenlandse gevangenissen, en hun aantal groeit nog steeds. Ruim 75 procent van hen zit een straf uit vanwege misdaden die te maken hebben met de smokkel van drugs.