Verhagen: Nieuwe kans voor de Verenigde Naties

Er is meer dan voorheen het besef dat we de wereldproblemen alleen gezamenlijk kunnen oplossen. De Amerikaanse president Obama is bereid naar andere landen te luisteren. Dat biedt nieuwe kansen voor de Verenigde Naties. Dit zei minister Verhagen voor het begin van de jaarlijkse Algemene Vergadering in New York.

Tijdens de VN-vergadering zullen er ongeveer 125 staatshoofden en regeringleiders aanwezig zijn, onder wie ook premier Balkenende. Ze zullen daar onder meer spreken over de financieel-economische crisis, klimaatverandering, het tegengaan van de verspreiding van kernwapens, en over de conflicten in Afghanistan, Pakistan en het Midden-Oosten.

'De Verenigde Naties zijn meer dan ooit de plaats waar de wereldwijde problemen worden aangepakt', aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'En die wereldwijde problemen zijn ook de problemen van ons eigen land. Het gaat in deze week in New York ook om onze banen, ons klimaat en onze veiligheid.'

Verhagen heeft tijdens de openingsweek van de VN-vergadering meer dan twintig directe ontmoetingen met regeringsleiders en collega’s. Daarnaast organiseert hij met de VS en Brazilië een conferentie over geweld tegen meisjes, neemt hij deel aan een brainstorm over het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens en zal hij in een toespraak oproepen tot ondertekening van het kernstopverdrag.