Verhagen positief over nieuwe dynamiek bij Verenigde Naties

De opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een nieuwe dynamiek in gang gezet. De staatshoofden, regeringsleiders en diplomaten die in het VN-hoofdkwartier bijeen kwamen, toonden meer dan in voorgaande jaren de wil om wereldwijde problemen gezamenlijk aan te pakken. Die conclusie trok minister Verhagen na afloop van de eerste vergaderweek.

De nieuwe toon bij de Verenigde Naties werd gezet door de Amerikaanse president Obama. In zijn toespraak benadrukte hij dat de VS bereid zijn te luisteren naar anderen, met hen te willen samenwerken bij de aanpak van de economische crisis en het tegengaan van de verspreiding van kernwapens en brandhaarden in de wereld.

“De reacties waren zeer positief,” zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Landen zijn weer bereid hun internationale verantwoordelijkheid te nemen. Dat is goed nieuws voor Nederland. Want wij kunnen niet zonder andere landen bij de uitdagingen waar wij voor staan, zoals het behoud van banen en de zorg voor onze veiligheid.”

De zitting van de Veiligheidsraad, waar unaniem een resolutie werd aangenomen over het belang van nucleaire ontwapening en non-proliferatie, was voor Verhagen een hoogtepunt. “Er is een echte politieke wil om het aantal kernwapens fors te verminderen.” Nederland sluit niet uit dat de lopende START-onderhandelingen tussen Rusland en de VS ook gevolgen kunnen hebben voor de kernwapentaken van de NAVO in Europa.

Een dieptepunt van de VN-vergadering was volgens minister Verhagen de toespraak van Iran. “Dit was een uitgelezen moment voor Iran om de uitgestoken hand van de internationale gemeenschap aan te nemen. Ik moet constateren dat dit niet is gebeurd.” Iran weigert de resoluties van de Veiligheidsraad uit te voeren en de verrijking van nucleaire brandstof te stoppen. Tijdens de VN-vergadering sprak Nederland informeel met andere landen over aanscherpen van de bestaande sancties, als de Iraanse opstelling niet verandert.

Verhagen voerde gedurende de Algemene Vergadering meer dan twintig besprekingen met collega’s en regeringsleiders, organiseerde met de VS en Brazilië een conferentie over het uitbannen van geweld tegen meisjes en nam deel aan discussies onder andere over het VN-principe ‘responsability to protect’ en de gevolgen van klimaatverandering voor de mondiale veiligheid.