Verhagen roept op tot snelle ratificatie van kernstopverdrag

Minister Verhagen heeft in een toespraak tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York opgeroepen tot een snelle ondertekening van het kernstopverdrag. Dit verdrag verbiedt nucleaire tests voor militaire of civiele doeleinden.

'Het tegengaan van de verspreiding van kernwapens heeft momentum gekregen,' verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Ik denk dat succes nu voor het grijpen ligt. Daarom moeten we nu onze slag slaan.'

Het kernstopverdrag of het Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty (CTBT) werd in 1996 door de Algemene Vergadering van de VN aangenomen. Het wordt pas van kracht nadat het is geratificeerd door de 44 landen die tijdens de vaststelling van het verdrag over kernreactoren beschikten. Minister Verhagen riep de negen landen die het verdrag nog niet geratificeerd hebben op hun morele verantwoordelijkheid te nemen.

Eerder vandaag onderstreepte president Obama tijdens een zitting van de Veiligheidsraad nog eens het belang van kernontwapening. De Verenigde Staten hebben beloofd het kernstopverdrag te zullen ratificeren. Ook China en Indonesië hebben indicaties in die richting gegeven.


Minister Verhagen herinnerde eraan dat ook in onze tijd het gevaar van kernwapens niet is geweken. Hij noemde de weigering van Iran te stoppen met het verrijken van uranium ‘provocatief en onverantwoordelijk’, en de recente kernproef van Noord-Korea ‘een gevaar voor de internationale vrede en veiligheid.’

Het CTBT is ondertekend door 182 landen van wie er 150 het verdrag ook hebben geratificeerd. De afgelopen twee jaar ondertekenden acht nieuwe landen het verdrag en voltooiden vijf het ratificatieproces. Nederland verleent financiële steun aan de organisatie die de uitvoering van het verdrag zal controleren.