Verhagen: snel internationaal wapenhandelsverdrag realiseren

Nederland dringt in de Verenigde Naties aan op snelle realisatie van een verdrag dat de internationale wapenhandel reguleert. De Eerste Commissie van de Algemene Vergadering van de VN spreekt deze week over internationale standaarden voor handel in conventionele wapens.

Samen met de ontwikkelingsorganisatie Oxfam en de United Nations University organiseert Nederland morgen in New York ‘Dying for Action’, een bijeenkomst om de noodzaak van de snelle invoering van een internationaal wapenhandelsverdrag te onderstrepen.

'Nederland en onze partners in de EU en NAVO hebben de export van wapens al aan strenge voorwaarden gebonden, bijvoorbeeld om schendingen van mensenrechten tegen te gaan', aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'We dringen er samen met maatschappelijke organisaties op aan dat de wapenhandel wereldwijd goed gereguleerd wordt, zodat die niet leidt tot bedreiging van de vrede en stabiliteit of tot schendingen van het internationaal recht. Dat kan het beste door snel een internationaal verdrag te realiseren.'

De VN onderzoeken sinds 2006 de mogelijkheden voor een internationale standaard voor handel in conventionele wapens. De overgrote meerderheid van VN-lidstaten is voorstander van een verdrag, maar nog niet alle landen zijn overtuigd. Volgens Nederland, gesteund door maatschappelijke organisaties als Oxfam, kan het onderzoek worden afgesloten en moeten de VN nu snel een Wapenhandelsverdrag gaan opstellen.

De bijeenkomst ‘Dying for Action’ op woensdag 7 oktober begint om 19.15 uur (13.15 uur lokale tijd) en is live te volgen via de videoverbinding op de website van Oxfam.