Verplichte rekentoets voor middelbare scholier

Vanaf volgend jaar leggen circa 1000 leerlingen in het voortgezet onderwijs bij wijze van proef een rekentoets af.

De rekentoets moet waarborgen dat leerlingen in het voortgezet onderwijs hun rekenvaardigheden blijvend op peil houden. Op termijn wordt de rekentoets voor alle middelbare scholieren verplicht. Dit heeft staatssecretaris van Bijsterveldt vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Deze maatregel maakt deel uit van een breed actieplan om het taal- en rekenniveau van leerlingen te verhogen.

Van Bijsterveldt: "Taal en rekenen zijn de zuurstof van alle kennis. Daar begint het mee. Iedereen is het er over eens: het taal en rekenniveau van scholieren moet omhoog. Dat is precies mijn inzet. Dat doen we op een verantwoorde manier zodat scholen en leerlingen kunnen wennen aan de hogere ambities. Op die manier halen we alles uit leerlingen."

Op dit moment worden in het primair, voorgezet en middelbaar beroepsonderwijs de zogenaamde referentieniveaus taal en rekenen ingevoerd. Deze niveaus leggen vast wat leerlingen op gezette momenten tijdens hun onderwijscarrière moeten kennen en kunnen op het gebied van taal en rekenen. Om te kunnen toetsen of leerlingen in het voortgezet onderwijs het vastgestelde niveau hebben gehaald, worden de gewenste niveaus uiteindelijk verankerd in de eindexamens. Middelbare scholieren die in het schooljaar 2013-2014 eindexamen afleggen, krijgen voor het eerst te maken met examens waarin de referentieniveaus zijn verwerkt.

Om de rekenvaardigheden in het voortgezet onderwijs beter te onderhouden, zullen alle leerlingen vanaf dat moment ook verplicht een afzonderlijke rekentoets afleggen als onderdeel van het eindexamen. Dat geldt ook voor leerlingen zonder wiskunde in het examenpakket. Vanaf volgend schooljaar wordt geoefend met proefafnames van deze rekentoets. Welke scholen meedoen aan de proef, wordt in de loop van dit jaar bekend gemaakt. Aan de hand van de resultaten wordt daarna ook besloten hoe de rekentoets uiteindelijk meetelt voor het diploma.