Vlieger F-16 en grondeenheden volgden juiste procedures

Bij de inzet van Nederlandse F-16´s vorige week in Helmand zijn door 1 precisiebom, naast 4 vijandelijke strijders, 2 volwassen burgers en 6 kinderen omgekomen. Minister Eimert van Middelkoop heeft in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer laten weten dat de piloot zich aan alle procedures heeft gehouden. Ook het Openbaar Ministerie heeft vandaag bekend gemaakt dat de vlieger rechtmatig heeft gehandeld en dat er geen aanleiding is voor verder onderzoek.

De inzet van Nederlandse F16’s vond plaats op verzoek van Engelse ISAF-grondtroepen die in een intensief vuurgevecht waren verwikkeld. De Commandant Regional Command South heeft het incident diepgaand laten onderzoeken. Hij betreurt de gevolgen van het precisiebombardement, maar is tot de conclusie gekomen dat de wapeninzet volledig volgens de geldende procedures en regelgeving is uitgevoerd. Dit geldt zowel voor de grondtroepen als de betrokken F-16 vlieger.

De commandant ISAF in Kabul heeft de resultaten van dit onderzoek ook beoordeeld en de conclusies hiervan overgenomen. Het Openbaar Ministerie in Arnhem, dat alle geweldsaanwendingen van Nederlandse militairen beoordeeld aan de hand van marechausseerapportages, is ook tot de conclusie gekomen dat de vlieger van de F-16 rechtmatig heeft gehandeld toen hij opdracht kreeg om luchtsteun te verlenen. Zij zien daarom geen aanleiding om verder onderzoek te verrichten.