Wereldwinkels toonbeeld van breed draagvlak ontwikkelingssamenwerking

"De wereldwinkels zijn het toonbeeld van het brede draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in de Nederlandse samenleving" Dat zei minister Koenders bij de viering van het veertigjarig bestaan van de wereldwinkels, in het Beursgebouw in Eindhoven.

"De wereldwinkels zijn niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Zij geven ontwikkelingssamenwerking een plek in de winkelstraten. Wat ooit begon met een winkel in Breukelen is inmiddels uitgegroeid tot een groot netwerk van 12.500 vrijwilligers en 368 winkels. Het is een zeer professionele handelsketen van eerlijke producten", aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

De minister zei in zijn toespraak tot de 2.000 bezoekers van de Fair Trade-beurs blij te zijn met de brede steun voor ontwikkelingssamenwerking in de samenleving en de politiek. De Tweede Kamer nam tijdens de Algemene Beschouwingen een motie aan voor het behoud van het percentage van 0,8% van het bruto nationaal product voor ontwikkelingssamenwerking. Alleen de VVD en PVV stemden tegen. Eerder deze week verscheen een onderzoek van Motivaction waaruit bleek dat tweederde van de Nederlandse bevolking niet wil bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Bovendien willen steeds meer jongeren zich inzetten voor ontwikkelingslanden. "Ontwikkelingssamenwerking is geen linkse hobby, maar een zaak van iedereen", aldus Koenders.

Volgende week zaterdag wordt in de Fokker-terminal in Den Haag een grote manifestatie gehouden, Ontwikkelingssamenwerking.nu. Koenders is na zijn bezoek aan de Fair Trade-beurs in Eindhoven direct vertrokken naar New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.