Wijkbezoek Overvecht ‘De wijkenaanpak is er voor iedereen’

5 Oktober. Zestien miljoen mensen zouden een mediationcursus moeten krijgen. Dat zei minister Van der Laan op maandag 5 oktober 2009 tijdens het wijkbezoek aan de Utrechtse wijk Overvecht. Leerlingen van vijf basisscholen zijn daar opgeleid tot mediator. Zij bemiddelen bij conflicten op school én in de wijk.

‘De wijkenaanpak is er voor iedereen’

Niet schelden, elkaar uit laten praten en vertrouwelijkheid. Dat zijn volgens Soufian, Ibtissan, Mohamed en Dimitry de belangrijkste regels bij mediation. Zij bemiddelen bij problemen als pesten, geweld en en diefstal. De mensen om wie het gaat, willen er ook echt samen uitkomen. Straks, op de middelbare school, willen de leerlingen ook de docenten leren wat mediation is. ‘Je kan het niet eens meer afleren’, weet de minister, ‘het wordt een deel van jezelf’.
Na het gesprek met de leerlingen geeft Caroline Verhoeff, directeur van de openbare basisschool Overvecht, een uitleg over de participatieladder ouderbetrokkenheid. Dit instrument meet in hoeverre ouders meedoen aan activiteiten op school. ‘Als het zoiets is als de participatieladder die de arbeidsparticipatie meet, is het een uitstekend middel’, vindt Van der Laan.

Portieken
Op de Ivoordreef vertelt Coen Braan van woningcorporatie Bo-Ex over het beheer van de portieken. Vuilniszakken worden gestickerd. Daardoor komen er minder meldingen binnen over vuil op straat. Mensen die vuilniszakken over het balkon gooien, denken dat het geld kost om ze op straat te zetten. Daarom staat er op de stickers een telefoonnummer dat ze kunnen bellen om ze gratis te laten ophalen. De ‘handreiking verloederde voortuinen’ van VROM was erg handig. Een handreiking over vuil op straat zou ook welkom zijn. De flats staan op de nominatie om gesloopt te worden. Bewoner Ton Houdijk zegt dat het verloop groot is en dat de bewoners daardoor niet de verantwoordelijkheid voelen om de flat netjes te houden. Ook is hij bang dat mensen tegen hun zin de wijk uit moeten. Volgens wethouder Harry Bosch kan iedereen die dat wil terugkeren. Hij biedt aan om hier een andere keer over door te praten.

Kringgesprek
In het ‘Doe mee centrum’ doen de minister en staatssecretaris Frank Heemskerk van EZ, die ook bij het wijkbezoek aanwezig is, mee aan een kringgesprek met bewoners en ondernemers. Van der Laan brengt de eerste stelling in: ‘De wijkenaanpak is voor iedereen, niet alleen voor nieuwe Nederlanders.’ Drie oudere Nederlanders voelen zich in de steek gelaten. Activiteiten waar zij aan deelnemen worden of zijn afgeschaft of niet bereikbaar. De minister dankt hen voor hun openhartigheid. Wethouder Rinda den Beste geeft aan dat er in de wijk veel jeugd én veel ouderen zijn. Best lastig om beiden goed te bedienen. Maar de jongeren organiseren bingo-avonden en computerlessen voor de ouderen. En er rijdt een buurtbus.
Het gesprek gaat verder over opvoeding. Een Marokkaans-Nederlandse man zegt dat hij in de moskee bijles geeft. Iemand anders roept ouders op meer betrokken te zijn bij sportprestaties van hun kinderen. Volgens Van der Laan is taal bij de opvoeding cruciaal om kinderen goede kansen te bieden: ‘Maar ik heb ook hoogopgeleide jongeren gesproken die crimineel zijn. Het gebrek aan taal is niet de enige oorzaak voor problemen.’ De ondernemers vinden dat er geen organisaties voor hen zijn. Volgens Van der Laan moet wijkecomie veel integraler worden aangepakt. Het ministerie van EZ heeft daar veel instrumenten voor. In Rotterdam en Amsterdam geven jongeren van mbo en hbo het goede voorbeeld door ondernemers in een wijk te steunen. Dit biedt ook kansen voor Utrecht.

Onderdoorgangen
In de Camera Obscuradreef zijn onderdoorgangen afgesloten en in gebruik genomen door bewoners. Een kunstenares maakt schilderijen met kinderen, buurtvaders hebben een fietswerkplaats, er is een ruilwinkel, een speelgoeduitleen en de Marokkaanse Dialoog Overvecht verzorgt onder andere huiswerkklassen. ‘Nu nog verwarming en licht’, zegt Van der Laan. Marion Garritsen van woningbouwcorporatie Mitros zegt toe dit snel te zullen regelen.

Zie ook: Fotorapportage van het bezoek