Uitnodiging themamiddag netneutraliteit

Op donderdag 5 november 2009 organiseert het ministerie van Economische Zaken (EZ) in samenwerking met het onderzoeksprogramma Next Generation Infrastructures een themamiddag rond het onderwerp netneutraliteit.

Netneutraliteit, de vraag in hoeverre het verschillend behandelen van internetverkeer toelaatbaar is, houdt ons steeds vaker bezig. Het dataverkeer dat over elektronische netwerken stroomt neemt gestaag toe, waardoor vraagstukken omtrent management van dat verkeer steeds vaker opspelen. Een recent praktijkvoorbeeld is het blokkeren van Skype door iPhone. Deze discussie speelt niet alleen in Nederland. Hij is begonnen in de VS, en recente uitspraken van de FCC tonen aan dat netneutraliteit daar nog steeds hoog op de agenda staat.

Ook in Europa speelt netneutraliteit in het kader van het New Regulatory Framework (NRF), de herziening van de telecom regelgeving. De staatssecretaris van Economische Zaken heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de Europese Commissie (EC) steunt in het initiatief om telecomoperators te verplichten transparant te maken welke gebruiksbeperkingen er gelden. Ook steunt Heemskerk de EC om kwaliteitseisen aan telecomoperators te stellen als de markt niet goed blijkt te werken. Maar hoe kunnen we dit beleid het beste vormgeven?

Next Generation Infrastructures doet onderzoek naar het borgen van publieke belangen die spelen bij allerlei typen infrastructuren. Belangen als keuzemogelijkheden voor de consument, innovatie en concurrentie zijn breed gedeeld. Echter, in de (beleids)praktijk staan ze soms op gespannen voet met elkaar. Hoe kunnen we meerdere publieke belangen het beste borgen in een beleid op netneutraliteit?

Ter voorbereiding op de implementatie van het NRF, en een beleid op netneutraliteit in brede zin, spreken we graag met u over vragen als:

  • Welke argumenten gebruiken de voor- en tegenstanders van netneutraliteit?
  • Welke principes en belangen zitten er achter deze argumenten?
  • Hoe moet de overheid omgaan met dilemma's die mogelijk ontstaan indien meerdere belangen tegelijkertijd geborgd moeten worden?
  • Wij willen een breed gezelschap uitnodigen voor deze themamiddag, zodat alle argumenten boven tafel komen. Naast marktpartijen worden Kamerleden, beleidsmakers uit andere landen, en onafhankelijke experts uitgenodigd.

Tijdens de themamiddag komen in ieder geval de volgende sprekers aan het woord:

  • Frank Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken en Ernst ten Heuvelhof, wetenschappelijk directeur Next Generation Infrastructures, openen de middag;
  • Taylor Reynolds, Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), schetst een internationaal perspectief;
  • Rudi Bekkers, Dialogic, presenteert de bevindingen van zijn onderzoeksrapport 'Netwerkneutraliteit: stand van zaken in Nederland' ;
  • Michel van Eeten, hoogleraar TUDelft en onderzoeker bij Next Generation Infrastructures, belicht publieke belangen die spelen;
  • Experts uit het VK (Alex Blowers, Ofcom) en Noorwegen (Frode Sorensen, NPT) lichten de beleidskeuzes in hun landen toe tijdens een paneldiscussie.

De themamiddag vindt plaats in het NH Den Haag, Prinses Margrietplantsoen 100. Ontvangst is vanaf 13.00 uur. Het programma begint om 13.30 uur en eindigt rond 16.00 uur met een borrel.

Aanmelden voor deze middag kan via het formulier vóór 30 oktober. Een definitief programma volgt binnenkort op ez.nl.