Antwoorden op kamervragen van Agema en Fritsma over het bericht dat kritiek op de islam kan leiden tot minder orgaandonaties door moslims

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

13 oktober 2009

GMT-K-U 2959779

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Agema en Fritsma (beiden PVV) over het bericht dat kritiek op de islam kan leiden tot minder orgaandonaties door moslims (2009Z17283).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink


Vraag 1

Bent u bekend met de uitspraken van de Leidse moslimtheoloog Mohammed Ghaly over orgaandonatie? (Goedemorgen Nederland, 24 september 2009)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het ronduit verwerpelijk is om te suggereren dat kritiek op de islam door niet-moslims kan leiden tot een afnemende bereidheid van moslims om orgaandonor te worden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 2

Op 5 oktober is de nieuwe meerjarige Campagne "Nederland zegt JA" van start gegaan. Deze campagne vraagt alle inwoners van Nederland, autochtoon en allochtoon, om een keuze te maken wat betreft orgaandonatie. Ik hoop van harte dat alle inwoners van Nederland zich ook aangesproken zullen voelen door deze campagne.

Vraag 3

Bent u bereid krachtig stelling te nemen tegen deze verwerpelijke uitlating, temeer omdat het een doelstelling van het kabinet is om het tekort aan orgaandonoren terug te dringen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3

Het Kabinet heeft vorig jaar besloten tot een aantal maatregelen om het tekort aan orgaandonoren terug te dringen. Zoals ik u met mijn brief van 1 oktober (kenmerk GMT/MVG 2957226) heb laten weten, is de uitvoering daarvan samen met de veldpartijen opgepakt. Ook hier geldt dat de aanpak zich richt op alle inwoners van Nederland.