Antwoorden op kamervragen van Leijten over de ontslagen in Twente

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO-K-U-2958076

12 oktober 2009
Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP)
over de ontslagen in Twente.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker


Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de ontslagen in Twente. (Ingezonden 21 september 2009)
(2009Z16844)

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat 2000 mensen hun baan zullen verliezen in de thuiszorg in Twente? 1)

Antwoord 1

Ik heb kennis genomen van het bericht van Abvakabo FNV.

Vraag 2

Welke organisatie heeft de aanbesteding gewonnen en voor welke prijs?

Antwoord 2

De dertien Twentse gemeenten hebben verschillende contracten gesloten met diverse aanbieders. De tarieven van de Twentse gemeenten zijn: HH1: euro19,00 en HH2: euro 22,50.

Omdat de gemeenten echter nog niet alle vereiste uren hebben kunnen inkopen, starten de dertien gemeenten samen een meervoudige onderhandse procedure. Hiermee wordt de aanbestedingstermijn verlengd om zo alle aanbieders in de gelegenheid te stellen om binnen de vastgestelde maximumtarieven en condities alsnog een contract te verwerven. Kortom, de aanbesteding loopt nog.

Vraag 3

Bent u van mening dat Twente heeft gekozen voor kwaliteit of voor de prijs? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 3

De Twentse gemeenten hebben gekozen voor kwaliteit in combinatie met prijs. De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd in het bestek en komen overeen met landelijke normen. De klant mag verwachten dat de gemeenten erop toezien dat de geleverde zorg aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet. In dat kader voeren de gemeenten ook nu al regelmatig gesprekken met gecontracteerde zorgaanbieders. Dat zal ook na de nieuwe aanbesteding gebeuren.

Vraag 4

Hoe gaat u erop toezien dat de 2000 mensen voor wie ontslag dreigt niet verloren gaan voor de zorg?

Antwoord 4

Ik heb van de Twentse gemeenten begrepen dat zij niet verwachten dat veel mensen ook daadwerkelijk zonder werk komen te zitten. Kijkend naar de arbeidsmarkt in Twente is het juist de uitdaging om voldoende personen aan te kunnen trekken om deze uren uit te voeren. Per 1 januari 2010 moet zorg in natura immers uitgevoerd worden door medewerkers in loondienst.

Vraag 5

Bent u van mening dat het personeel dient te worden overgenomen, met inbegrip van salaris, opgebouwde rechten en werkzekerheid? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u hiervoor zorgen?

Antwoord 5

Volgens de meest recente door uw Kamer goedgekeurde wetswijziging moeten gemeenten er op toezien dat nieuwe partijen, die met de gemeenten een contract sluiten, in overleg treden met de oude aanbieder over de eventuele overgang van personeel.

Vraag 6

Bent u van mening dat het personeel in de thuiszorg de prijs dient te betalen voor aanbestedingen voor een te laag bedrag? Zo ja, kunt u dat uitleggen? Zo nee, steunt u het initiatiefwetsvoorstel van het lid Kant om tot een basistarief te komen om te garanderen dat het personeel niet de prijs betaalt van lagere aanbestedingen? 2)

Antwoord 6

Het is niet zo dat lagere gecontracteerde tarieven ook leiden tot lagere inschaling van medewerkers. De vigerende CAO is daarin voor partijen leidend.

1) RTV Oost, 17 september 2009: “Bijna tweeduizend Twentse thuishulpen zullen hun baan verliezen. Dat zegt vakbond Abvakabo FNV”
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=101487
2) Kamerstuk 31 347, nrs. 1-3