Antwoorden op kamervragen van Van Miltenburg over het artikel "Gemeenten niet klaar voor de AWBZ"

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2959451

12 oktober 2009
Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Miltenburg (VVD) over het artikel "Gemeenten niet klaar voor de AWBZ" (2009Z17171).

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker


Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Miltenburg over het artikel "Gemeenten niet klaar voor de AWBZ".
(2009Z17171)

Vraag 1

Kent u het artikel “Gemeenten niet klaar voor de AWBZ”? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening van de woordvoerder van de MO-groep Welzijn en Maatschappelijke dienstverlening dat duizenden hulpbehoevende ouderen ‘uit het zicht van hulpverleners dreigen te raken’? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 2

Uitgangspunt bij de pakketmaatregel is dat mensen die geen begeleiding meer krijgen doordat zij lichte beperkingen hebben, zelf de ondersteuning moeten organiseren. In het overgangsjaar 2009 krijgen zij hiervoor de tijd, doordat er een gewenningsregeling is. Bovendien kunnen deze cliënten een beroep doen op MEE, om die ondersteuning te organiseren. Indien het gaat om maatschappelijk participeren is de gemeente aan zet, immers dit is een taak van de gemeente op grond van de Wmo. Mensen raken misschien wel “uit het zicht” van bepaalde hulpverleners maar er komen andere sociale verbanden voor in de plaats.

Vraag 3

Was u ervan op de hoogte dat gemeenten problemen hebben met wat de VNG in genoemd artikel erkent? Zo ja, om wat voor problemen gaat het dan en op welke wijze kunt u de VNG c.q. de gemeenten bijstaan bij het oplossen van de problemen? Zo nee, bent u bereid om hierover met de VNG in overleg te treden en de kamer daarover voor het Algemeen Overleg op 14 oktober 2009 te informeren?

Antwoord 3

Ja, ik ben op de hoogte van de problemen van gemeenten. Het duurt even voordat gemeenten passende (collectieve) oplossingen gevonden hebben om de effecten van de pakketmaatregelen op te vangen. Ik sta de gemeenten bij door de oplossingen die in tal van gemeenten voor handen zijn onder andere gemeenten te verspreiden. Ook de VNG ondersteunt haar leden hierbij.

Vraag 4

Is het waar dat gemeenten euro 127 miljoen extra krijgen uitgekeerd om nieuwe voorzieningen te financieren voor mensen die hun aanspraak op AWBZ-zorg verliezen? Zijn gemeenten verplicht dit geld ook aan het creëren van nieuwe voorzieningen voor dagopvang, of mogen zij dat ook aan andere voorzieningen besteden?

Antwoord 4

Om de gevolgen van de pakketmaatregel voor gemeenten te compenseren heb ik aan gemeenten structureel euro 127 miljoen beschikbaar gesteld. De bedoeling is dat gemeenten daarmee hun taak invullen om de participatie van ouderen en gehandicapten te stimuleren, eenzaamheid te bestrijden en dagbesteding op te zetten. De euro 127 miljoen is in het gemeentefonds gestort. Zoals bekend geldt daarbij geen oormerking. Ik ga er wel van uit dat gemeenten dit geld gericht inzetten, aanvullend op hun reguliere welzijnstaak.

Vraag 5

Is het waar dat gemeenten op dit moment nog steeds niet weten voor welke doelgroepen zij nieuwe voorzieningen moeten treffen?

Vraag 6

Welke instantie moet gemeenten voorzien van voldoende gegevens die voorzieningen aanleveren? Waarom is dat tot op heden nog niet gebeurd?

Antwoord 5 en 6

Gemeenten krijgen via twee verschillende rapportages informatie van het CIZ. Het betreft een algemene kwartaalrapportage en een cliëntrapportage. Deze rapporten bevatten gegevens per gemeente. Uit deze rapporten kunnen gemeenten informatie halen over welke doelgroepen het gaat in hun gemeenten. Rapportages over de eerste perioden hebben gemeenten al ontvangen. Vanaf november ontvangen de gemeenten daarnaast ook, op hun verzoek, informatie per doelgroep. Recentelijk hebben gemeenten van het CIZ een brief gekregen waarin precies wordt aangegeven welke informatie gemeenten van het CIZ kunnen verwachten. Naarmate het herindicatietraject vordert, is er steeds meer informatie beschikbaar over de gevolgen van de pakketmaatregel.
Vóór de begrotingsbehandeling zal ik een voortgangsrapportage pakketmaatregel AWBZ naar uw Kamer sturen waarin ik onder andere zal ingaan op de CIZ-monitor, de cliëntenmonitor en de aangenomen moties van het debat van 2 juli.

Vraag 7

Hoe wordt voorkomen dat door het laat aanleveren van de juiste gegevens per gemeente, mensen die hulp nodig hebben verstoken blijven van ondersteuning waarop zij onder het compensatiebeginsel aanspraak hebben?

Antwoord 7

Mensen die dit jaar hun begeleiding verliezen, krijgen een gewenningsperiode van 6 of 3 maanden (voor of na 1 juli 2009). Bovendien kunnen zij ondersteuning krijgen van MEE bij het vinden van alternatieven voor het wegvallen van begeleiding. Die periode kunnen ook gemeenten gebruiken om zich voor te bereiden. Voor wat betreft het aanleveren van gegevens verwijs ik naar het antwoord op vraag 5 en 6.