Drugs en opvoeding in Nationaal Jeugddebat

Ruim honderd jongeren debatteerden gisteren in de Tweede Kamer met de ministers Rouvoet, Plasterk (Onderwijs) en Verburg (Landbouw). Tijdens dit 14e Nationale Jeugddebat ging het vooral over de kredietcrisis, biologisch eten, kunst en internet, drugs en opvoeding.

Minister Rouvoet ging onder meer in gesprek over het drugsbeleid. De jongerenfractie vindt dat jongeren te makkelijk aan drugs kunnen komen. Volgens hen zou voorlichting door ex-verslaafden op scholen verplicht moeten worden. De minister beloofde een op jongeren gerichte alcoholcampagne te verbreden naar drugs.

In het slotdebat ging minister Rouvoet in gesprek over opvoeding. Zijn stelling: ‘It takes a village to raise a child.’ De jongeren waren het erover eens dat ouders de eerstverantwoordelijke zijn, maar dat ook anderen een rol bij de opvoeding kunnen hebben. Als ouders even niet in staat zijn zelf op te voeden, moet de overheid er wel voor zorgen dat hulp voorhanden is. ‘Het is een ouderwets idee geen hulp van anderen te aanvaarden aldus één van de jongeren.’

De minister riep de jongeren op om zich ook in het onlangs gestarte opvoeddebat te mengen.

(foto: Bram Muller)