Overleg Rijkswet personenverkeer voortgezet

Vandaag hebben in Willemstad minister-president De Jongh-Elhage van de Nederlandse Antillen en minister Hirsch Ballin van Justitie met elkaar gesproken over het voorstel voor een Rijkswet personenverkeer.

Minister Hirsch Ballin heeft dit voorstel van rijkswet toegelicht. Hij wil bestaande belemmeringen wegnemen voor Nederlanders van Europees-Nederlandse, Antilliaanse en Arubaanse komaf om binnen het Koninkrijk vrij te reizen.

Minister-president De Jongh-Elhage heeft haar bezwaren toegelicht betreffende het in het voorstel opgenomen verbod op toegang wegens ernstige aantastingen van de openbare orde.

Afgesproken is dat minister Hirsch Ballin op korte termijn in overleg zal treden met vertegenwoordigers van de betrokken overheden (Nederlandse Antillen, Aruba, Curaçao en Sint Maarten) en dat verbeteringen van de voorgestelde rijkswet op die onderdelen zullen worden bezien.

Het gesprek heeft in goede sfeer plaatsgevonden.

Voorts heeft minister Hirsch Ballin kennisgemaakt met de nieuwe minister van Justitie van de Nederlandse Antillen, Magali Jacoba. De beide ministers hebben afgesproken om samen te werken aan een persoonsgerichte aanpak bij de bestrijding van criminaliteit. Daarbij zal bijzondere aandacht uitgaan naar jeugdcriminaliteit. Ook is gesproken over de voortgang bij de ondersteuning in de Bon Futuro-gevangenis.