Huizinga trekt 15 miljoen uit voor Wilhelminasluis in de Zaan

Staatssecretaris Huizinga trekt 15 miljoen euro uit voor de aanpak van de Wilhelminasluis in de Zaan. Huizinga: "Met deze ruimhartige Rijksbijdrage kan de sluis op de schop. Dat is goed voor de binnenvaart en goed voor de Zaanstreek. Schepen kunnen straks sneller doorvaren en bruggen hoeven hierdoor minder lang open te staan. Dat bevordert de doorstroming van het wegverkeer."

Op 14 oktober heeft de staatsecretaris van tijdens een werkbezoek aan Zaandam haar handtekening gezet onder de bestuursovereenkomst voor het project ‘Vaart in de Zaan!’. Met deze ondertekening bezegelen het Rijk, de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hun samenwerking bij de verbreding en verdieping van de Wilhelminasluis. Afgesproken is dat zowel de sluis als de Wilhelminabrug, de Beatrixbrug en de Zaanbrug worden verbreed.

De Zaan is een belangrijke verkeersader voor de binnenvaart. Daarom wordt de Zaan bereikbaar gemaakt voor de binnenvaartschepen van de toekomst. Vervoer over water wordt steeds belangrijker als alternatief voor het vervoer over de weg. Op het water is nog voldoende capaciteit voor het transport van goederen. Zonder verdere maatregelen zal de bevaarbaarheid van de Zaan achterblijven bij de ontwikkelingen van vervoer over water. Door de verbreding van de Wilhelminasluis en de bruggen wordt ook de leefbaarheid in het gebied versterkt.

Afgesproken is dat de partijen gezamenlijk nog eens ruim 61 miljoen euro betalen. Dit ter aanvulling op de al eerder geïnvesteerde 47 miljoen euro. Het Rijk neemt 15 miljoen voor zijn rekening, de regio 46 miljoen. Op verzoek van alle partijen neemt de provincie Noord-Holland de regie en zal in 2010 gestart worden met de voorbereidingen.