Koenders met 3FM-dj Eric Corton naar Burkina Faso

Minister Koenders bezoekt van donderdag 15 tot en met zaterdag 17 oktober Burkina Faso. Donderdag bespreekt Koenders in Ouagadougou de bilaterale relaties met president Compaoré, premier Zongo en de minister voor Gezondheidszorg Bouda.

In het gesprek met de president komt ook de crisis in Guinee-Conakry aan de orde. Compaoré is door de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) aangesteld als facilitator van de crisis.

Daarnaast heeft Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) ontmoetingen met diverse organisaties over onder andere de ontwikkeling van de gezondheidszorg en de bestrijding van vrouwenbesnijdenis.

Samen met Koenders reizen ook radio 3FM dj Eric Corton en de directeur van het Nederlandse Rode Kruis Cees Breederveld naar Burkina Faso. Op vrijdag hebben zij de minister uitgenodigd om malariaprojecten van het Rode Kruis in Diebougou te bezoeken.

De opbrengst van de 3FM Serious Request gaat dit jaar naar het bestrijden van malaria. Op zaterdag bezoeken Corton en Breederveld op uitnodiging van Koenders een regionaal ziekenhuis en een aantal maatschappelijke organisaties in Gaoua.

Met deze gezamenlijke reis benadrukt Koenders dat moderne ontwikkelingssamenwerking staat voor effectieve samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en particulier initiatief.

Nederland zet zich op verschillende fronten in voor de bestrijding van malaria. Malaria kost bijna één miljoen levens per jaar. Iedere 30 seconden sterft iemand aan malaria. De meesten van hen zijn nog geen vijf jaar oud.

Burkina Faso. Het op vijf na armste land ter wereld, heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. Het is één van de meest stabiele landen in West-Afrika, maar de vooruitgang staat onder grote druk door de hoge bevolkingsgroei.

Maar het land wordt ook geteisterd door de gevolgen van hoge voedsel- en energieprijzen, de financiële crisis en klimaatverandering die zowel overstromingen als droogte veroorzaakt.

Nederland steunt Burkina Faso jaarlijks met circa 48 miljoen euro om de millenniumdoelen te bereiken. Ze zijn specifiek gericht op onderwijs, gezondheidszorg, het verbeteren van goed bestuur en de positie van meisjes en vrouwen en de effectiviteit van de ontwikkelingssamenwerking in het land.