Koenders ondersteunt voetbalprojecten in townships

Minister Koenders draagt 600.000 euro bij aan een sportproject in de Zuid-Afrikaanse townships. Door een combinatie van voetbal en opleidingen wil het project de kwetsbare gemeenschappen versterken.

Het project wil de jonge bewoners van townships een alternatief bieden. Door voetbalcursussen en trainingen te verzorgen, ontstaat de mogelijkheid om de jeugd ook andere opleidingen te geven. Elk project bestaat daarom uit drie onderdelen: sport (voetbal), computervaardigheden en life skills, aangevuld met bijvoorbeeld cursussen Engels, hiv/aids voorlichting en economie naar keuze.

Het Youth Zone Legacy project is bedacht door de Foundation for a Safe South Africa, geleid door Roelf Meyer. Hij heeft in de jaren negentig een belangrijke rol gespeeld bij het beëindigen van de apartheid.

Het project wordt ook ondersteund door het Institute for democracy (ISASA), dat gemeenschappen versterkt. Officieel wordt het project ondersteund door het Zuid-Afrikaanse organisatiecomité van het WK2010.

De Nederlandse ambassadeur De Vos woonde namens Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) de ondertekening van een overeenkomst tussen het LOC en de uitvoerende organisatie bij.

De Nederlandse bijdrage maakt het project mogelijk. Het is de bedoeling dat het project dermate aantrekkelijk en succesvol zal zijn, dat het kan worden herhaald en uitgebreid met geld van anderen.