Timmermans reikt Max van der Stoelprijs uit

Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) reikt vandaag de Max van der Stoelprijs uit aan het “Integration and Development Centre for Information and Research” (IDC) gevestigd op de Krim, Oekraïne.

Een internationale jury, voorgezeten door de Hoge Commissaris voor Nationale Minderheden van de OVSE, Knut Vollebaek, heeft de prijs toegekend aan het IDC.

Deze organisatie heeft zich met zijn projecten altijd ingespannen om van de Krim een thuis te maken voor zowel Oekraïners en Russen als Krimtartaren. “Daarmee heeft het IDC zich een voorvechter getoond van samenwerking en tolerantie in de geest van Max van der Stoel”, zo oordeelde de jury.

De Max van der Stoelprijs is in 2001 in het leven geroepen door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ter ere van minister van Staat, Max van der Stoel. Hij bekleedde van 1993 tot 2001 de positie van Hoge Commissaris voor Nationale Minderheden bij de OVSE.

De prijs, een geldbedrag van €50.000, wordt om het jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie in de OVSE-regio als erkenning voor bijzondere inspanningen om de positie van nationale minderheden binnen de OVSE-landen te verbeteren.