Koenders spreekt Compaoré over ontwikkelingsrelatie

Minister Koenders heeft een onderhoud gehad met president Compaoré van Burkina Faso. Het gesprek ging over de ontwikkelingsrelatie met Nederland en de situatie in de regio.

Eerder vandaag sprak Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) met premier Zongo over Nederlandse steun op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

De afgelopen jaren zijn in Burkina Faso goede resultaten bereikt. Er gaan meer meisjes naar school en een aantal chronische ziekten is teruggedrongen. Nederland voert met de regering van Burkina Faso een kritische politieke dialoog over bestuur en openbare dienstverlening.

President Compoaré wilde Koenders informeren over het conflict in Guinee-Conakry, dat een gevaar vormt voor de stabiliteit in de regio. Compaoré treedt op namens de regionale organisatie ECOWAS als bemiddelaar en roept aanstaande zaterdag leiders uit de regio bijeen om de crisis te bespreken.

Koenders benadrukte dat het geweld niet onbestraft kan blijven en dat een onafhankelijk onderzoek op zijn plaats is, in het bijzonder naar de verkrachting van vrouwen.

Compaoré gaf aan dat dit onderzoek gedaan moet worden door de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. Maar tegelijkertijd moeten de partijen in Guinee wel met elkaar in gesprek blijven vanwege het risico van etnische spanningen en regionale conflicten.

Minister Koenders: “De situatie in Guinee is vanuit humanitair oogpunt ernstig. Het risico van escalatie is enorm. Er dient snel een onderzoek te komen en president Compaoré heeft beloofd ons op de hoogte te houden van de humanitaire situatie.”

Het West-Afrikaanse Burkina Faso is het op vijf na armste land ter wereld.