Ontwerpbesluit houdende regels betreffende de toegankelijkheid van het openbaar voervoer en de daartoe te verrichten aanpassingen

De Voorzitter van de Eerste en Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO/PO-2960876 / DMO-2960880

Datum 16 oktober 2009

Ontwerpbesluit houdende regels betreffende de toegankelijkheid van het openbaar vervoer en de daartoe te verrichten aanpassingen

Bij brief van 29 september 2008 aan de Tweede Kamer (TK 2008/09, 29 355 en 24 170, nr. 37) heb ik u toegezegd dat het ontwerpbesluit houdende regels betreffende de toegankelijkheid van het openbaar vervoer en de daartoe te verrichten aanpassingen, zal worden voorgelegd aan de beide Kamers der Staten-Generaal. Voor de inhoud van het ontwerpbesluit verwijs ik u naar de nota van toelichting.

In zijn vergadering van 16 oktober jongstleden heeft de ministerraad ingestemd met het ontwerpbesluit. Hierbij stel ik, mede namens de bewindslieden van Verkeer en Waterstaat, u in de gelegenheid uiterlijk 16 november 2009 uw eventuele opmerkingen kenbaar te maken. Na het voorleggen van het ontwerpbesluit aan u en de Eerste Kamer wordt het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State gezonden.

Het ontwerpbesluit stelt regels en bepaalt toegankelijkheidsvoorwaarden voor het openbaar vervoer en regelt algemene bepalingen over onder andere bejegening van de reiziger en over de vervoersovereenkomsten. Het besluit voorziet in de mogelijkheid van een ministeriële regeling waarin aanpassingen en aanpassingstermijnen, binnen de strekking van het besluit, nader kunnen worden uitgewerkt. Het besluit biedt de burger tevens de laagdrempelige mogelijkheid om bij de Commissie Gelijke Behandeling een oordeel te vragen. Er wordt gestreefd naar inwerkingtreding van het besluit in 2010.

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker