Koenders doet klemmend beroep op Polen en andere Europese landen

“Als er geen extra geld komt voor ontwikkelingslanden voor het bestrijden van de gevolgen van het klimaatprobleem, is de top in Kopenhagen in december gedoemd te mislukken.” Dat zei minister Koenders tijdens de Europese Ontwikkelingsdagen in Stockholm.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) deed een dringend beroep op zijn collega-ministers, met name op Polen, een bijdrage te leveren aan de financiering van klimaatmaatregelen in arme landen. “Dat is van het grootste belang voor het welslagen van de Europese raad, die volgende week in Brussel plaatsvindt.”

Koenders sprak op een speciale bijeenkomst over klimaat in aanwezigheid van de Keniaanse premier Raila Odinga, de Bengaalse milieuminister Hasan Mahmoud en Nobelprijswinnaar Rajenda Pachauri van het International Panel on Climate Change.

Koenders riep de ontwikkelingslanden op om de gevolgen van de klimaatproblemen in kaart te brengen en plannen op te stellen. Het geld van westerse landen kan dan snel en op effectieve wijze worden besteed.

Op de bijeenkomst werd de uitkomst gepresenteerd van een speciale studie ‘Economics of Adaptation’naar de kosten van adaptatie in ontwikkelingslanden. Volgens deze studie gaat het om 75-100 miljard dollar per jaar. De studie is mede door Nederland gefinancierd.

“Het is echt vijf voor twaalf. De top in Kopenhagen mag niet mislukken. Er moet extra geld komen voor het ophogen van dijken in Bangladesh en het opvangen van de gevolgen van overstromingen in andere Aziatische landen.

Er is ook een toenemend aantal landen in Afrika dat getroffen wordt door een ernstige droogte, die mede veroorzaakt wordt door het opwarmen van de aarde”, aldus Koenders.

Nederland is actief op het terrein van watermanagement in Bangladesh en steunt in twaalf ontwikkelingslanden speciale programma’s op het gebied van milieu.

“Ontwikkelingslanden hebben part noch deel aan het ontstaan van het klimaatprobleem”, aldus Koenders.

Volgende week komen de Europese regeringsleiders bijeen in Brussel om een oplossing te vinden voor de financiering van de klimaatmaatregelen. Nederland speelt op dit terrein een voortrekkersrol,omdat er in deze kabinetsperiode vijfhonderd miljoen euro extra is uitgetrokken voor hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden.

De Nederlandse regering vindt dat geld voor de oplossing voor het klimaatprobleem zoveel mogelijk additioneel moet zijn. Dat betekent dat het niet ten koste mag gaan van het budget voor ontwikkelingssamenwerking en het bereiken van de millenniumdoelen van de Verenigde Naties.