'Ethiek in ondernemerschap belangrijk thema'

'Ethiek en ondernemerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.' Dat zegt minister Van der Hoeven in reactie op vragen van Tweede Kamerlid Ten Hoopen naar aanleiding van een onderzoek van adviesbureau KPMG naar het normbesef van recent afgestudeerden. Signalen in het onderzoek lijken te wijzen op een gebrek aan normbesef onder jonge managers.

Volgens de minister was één van de factoren in de huidige kredietcrisis de mate van ethisch en moreel verantwoord handelen van werkgevers, managers en werknemers. Ook bij een aantal recente zaken zoals bij DSB en Econcern leven er de nodige vragen in de samenleving over de ethische dimensie. 'Het is een belangrijk thema dat niet moet worden onderschat. Voor de oplossing kijk ik niet naar (meer) regels. Dit leidt vaak tot onrealistisch hoge verwachtingen. Primair zullen alle partijen - zowel de markt als de overheid - hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zonder een afdoende mate van integriteit en normbesef zullen alleen meer regels de problematiek niet fundamenteel oplossen. We moeten ethiek en ondernemerschap beter verbinden en af van de korte termijn focus die nu nog te vaak regeert,' aldus Van der Hoeven.

Maatschappelijk debat

Economische Zaken werkt actief aan het versterken van de duurzame lange termijn focus bij bedrijven. Zo werkt MVO Nederland actief samen met bedrijven en is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) recent structureel verankerd in de Corporate Governance Code. Om een goede ethische en maatschappelijk vorming van (jonge) managers verder te stimuleren organiseert Van der Hoeven samen met verschillende jongerenorganisaties waaronder Jong Management een maatschappelijk debat. Afhankelijk van de uitkomsten wil de minister bekijken of nog verdere acties nodig zijn.