Nederland blij met VN-resolutie voor vermindering van geweld tegen vrouwen

De Verenigde Naties hebben in New York een resolutie aangenomen om geweld tegen vrouwen door beter internationaal toezicht te verminderen. De resolutie, die op initiatief van Nederland en Frankrijk werd opgesteld, roept alle VN-lidstaten op de strijd aan te binden met geweld tegen vrouwen.

“We hebben intensief moeten onderhandelen om de resolutie door alle VN-lidstaten te laten onderschrijven,” aldus minister Verhagen. “Ik ben blij dat dit is gelukt. Het laat zien dat steeds meer landen zich willen inzetten voor het respecteren en bevorderen van de rechten van vrouwen.”

De resolutie roept landen op om informatie over geweld tegen vrouwen te rapporteren. De VN verzamelt met financiering vanuit Nederland informatie over geweld tegen vrouwen en brengt de meest acute problemen in kaart.

De strijd tegen geweld tegen vrouwen is een hoofdpunt van het Nederlandse mensenrechtenbeleid. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft op Nederlands en Frans initiatief de afgelopen jaren verschillende resoluties aangenomen die landen oproepen vrouwen effectiever tegen geweld te beschermen.