Nieuw akkoord Nederland en IJsland over lening aan IJsland

Nederland, het Verenigd Koninkrijk en IJsland hebben op 19 oktober in Reykjavik de aanvullende overeenkomst over de terugbetaling van de leningen aan IJsland ondertekend.

Deze aanvulling op de eerder gesloten overeenkomst [juni 2009] doet zoveel mogelijk recht aan de wensen van het IJslandse parlement door bijvoorbeeld meer ruimte te bieden voor de wederopbouw van de IJslandse economie. Tegelijkertijd is wel vastgehouden aan het uitgangspunt dat Nederland het gehele bedrag van de lening van 1,3 miljard euro inclusief de rente [5,55%] terug betaald krijgt.

Minister Bos van Financiën: ”Ik ben ontzettend blij dat deze overeenkomst er nu ligt. Ik vind dat we na maanden onderhandelen echt kunnen spreken van een positieve uitkomst voor alle partijen. Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn verzekerd van het feit dat de voorgefinancierde vergoedingen aan Icesave spaarders, door IJsland worden terugbetaald. Maar we hebben ook oog gehad voor de IJslandse situatie. We houden er rekening mee dat IJslandse economie de betalingen kan dragen.”

De IJslandse regering heeft vandaag een nieuwe wet ingediend bij het IJslandse parlement. Pas na goedkeuring van deze wet door het parlement kan de overeenkomst in werking treden.

Een deel van de schuld wordt voldaan doordat er vanuit de boedel van Landsbanki geld wordt uitgekeerd op de ingediende vorderingen. Voor zover de boedel niet toereikend is, stelt de IJslandse staat zich garant. Daarvoor is afgesproken dat IJsland en het IJslandse depositogarantiefonds in eerste instantie tot 2024 de tijd krijgen om het volledige bedrag terug te betalen. De jaarlijkse terugbetaling wordt begrensd door een limiet. Deze limiet is 2 % van de cumulatieve groei van het BBP in IJsland, ten opzichte van de groei in 2008. Als de cumulatieve groei van het BBP in IJsland achterblijft, dan kan dat tot gevolg hebben dat de lening nog niet helemaal is terugbetaald in 2024. In dat geval betaalt IJsland het restant van de lening na 2024 ook weer af in jaarlijkse termijnen. Dit geeft Nederland en het Verenigd Koninkrijk dus de garantie dat uiteindelijk het gehele bedrag inclusief de rente wordt terugbetaald.

In oktober 2008 bleek dat de IJslandse bank Landsbanki niet langer aan haar verplichtingen kon voldoen. Minister Bos heeft destijds de garantie voor de tegoeden van spaarders verhoogd tot het bedrag van 100.000 € per depositohouder. Nederland heeft IJsland toen steun aangeboden in de vorm van een lening van 1.3 miljard euro. Daarmee konden IJsland en het IJslandse depositogarantiefonds voldoen aan de verplichtingen op basis van de richtlijn depositogarantiestelsel om het IJslandse deel van de garantie, de eerste 20.887 € per depositohouder, terug te betalen.