"Provinciebreed actieplan bevolkingskrimp Groningen nodig"

Noordoost- en Oost-Groningen heeft snel een provinciebreed actieplan nodig om de gevolgen van bevolkingskrimp aan te pakken. Dat stellen Hans Dijkstal en Jan Mans van het Topteam Krimp.

Het Topteam heeft over de Groningse krimpsituatie de rapportage ‘Krimp als structureel probleem’ opgesteld. Komende jaren daalt het aantal inwoners van deze provincie flink.

Bevolkingsdaling

Zo daalt de bevolking in Noordoost-Groningen (de Eemsdelta) tussen 2008 en 2025 naar verwachting met 16 procent. Dat komt overeen met 13 procent minder huishoudens in die regio. In Oost-Groningen daalt in dezelfde periode de bevolking met 9 procent, wat 3 procent minder huishoudens betekent.

Als overheden hier geen beleid voor maken, krijgt Groningen te maken met steeds meer leegstaande huizen, dalende huizenprijzen, verloedering en groeiende sociale verschillen. Ook komt de kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid van voorzieningen als onderwijs en zorg onder druk te staan.

Regie provincie

Het Topteam adviseert daarom een Provinciaal Actieplan Krimp op te stellen. Dit plan moet zich niet alleen op de krimpregio’s Noordoost- en Oost-Groningen richten, ook groeikernen en gebieden waarin de bevolking stabiliseert moeten hierin worden betrokken.

De provincie Groningen moet een stevige regierol krijgen om gemeenten goed te laten samenwerken en zich voor te bereiden op de bevolkingskrimp, stelt het topteam. En de samenhang tussen verschillende de beleidsterreinen moet versterken. Ook is een debat over de gevolgen van bevolkingskrimp nodig. Het bedrijfsleven moet bij deze discussie worden betrokken.

Maatregelen rijk

Ook de betrokken ministeries moeten maatregelen te treffen, meldt de rapportage. Zo zou het goed zijn als het ministerie van VROM beleid voor woningcorporaties in krimpgebieden ontwikkelt.

De ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zouden moeten onderzoeken of hun stelsels ook in krimpsituaties robuust zijn.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat (V&W) zou samen met de provincie Groningen kunnen bekijken welke investeringen in mobiliteit nodig zijn.

Financiën in kaart

Het Rijk zou verder moeten verkennen welke mogelijkheden er zijn voor extra financiële steun. Het Topteam adviseert dan ook dat alle betrokken organisaties de financiële gevolgen van krimp helder in beeld te brengen.

Actieplan eind november

Het Topteam Krimp bood de rapportage 3 oktober aan de provincie Groningen aan. Eerder bracht het adviezen uit aan de krimpregio Parkstad Limburg en de provincie Zeeland.

Het Topteam Krimp werkt in opdracht van minister Van der Laan (WWI) en staatssecretaris Bijleveld (BZK). Het advies voor Groningen wordt samen met de eerder adviezen opgenomen in het interbestuurlijk Actieplan Bevolkingsdaling. Dit actieplan wordt eind november 2009 aan de Tweede Kamer aangeboden.