Rapport ‘Kwaliteitsverbetering Justitiële Jeugdinrichtingen’ naar Tweede Kamer

Er zijn duidelijke vorderingen gemaakt met de uitvoering van de verbetermaatregelen in de justitiële jeugdinrichtingen. Deze vorderingen leiden ertoe dat in 2011 het merendeel van de inrichtingen een goed kwaliteitsniveau zal bereiken. Dit schrijft staatssecretaris Albayrak in de voortgangsrapportage ‘Kwaliteitsverbetering Justitiële Jeugdinrichtingen’ aan de Tweede Kamer.

Dankzij de invoering van een certificeringssysteem kan de kwaliteit van de justitiële jeugdinrichtingen ook in de toekomst worden behouden. In de voortgangsrapportage wordt ingegaan op de verbetermaatregelen die in gang zijn gezet na het verschijnen van de rapportages van de gezamenlijke Inspecties en de Algemene Rekenkamer in 2007.

Alle justitiële jeugdinrichtingen zijn inmiddels gestart met de basismethodiek YOUTURN. Dit bevordert een eenduidige aanpak van de jongere. Snelle en volledige invoering van de netwerk- en trajectberaden zorgt ervoor dat alle jeugdigen die in de justitiële jeugdinrichting terecht komen, passende nazorg krijgen als ze de jeugdinrichting weer verlaten. Elke jeugdige wordt met behulp van een trajectplan zo goed mogelijk voorbereid op zijn terugkeer in de samenleving. Zo wordt voorkomen dat hij opnieuw terugvalt in criminaliteit.