De Haagse Hogeschool wint Nationale Energie Toekomst Trofee 2009

De Haagse Hogeschool is de winnaar van de NETTrofee 2009, de prijs voor het beste initiatief voor energiezuinig wonen en werken in Nederland.

Plaatsvervangend directeur-generaal Wonen, Wijken en Integratie Bert van Delden reikte de prijs uit tijdens het congres 'De markt in beweging'. Aan de NET-Trofee is een bedrag van 25.000 € en een kunstwerk verbonden.

De jury, bestaande uit de finalisten van vorig jaar, prees de wijze waarop De Haagse Hogeschool haar onderwijsfilosofie in dit project heeft vertaald en geïntegreerd met maatschappelijke doelen. Dat maakt het project tot een uitstekend voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen, volgens jurylid Truus Sweringa, directeur van Oost-Flevoland Woondiensten en winnaar van 2008. "Voor de studenten van De Haagse Hogeschool zal duurzaamheid een vanzelfsprekend onderdeel zijn bij het ontwikkelen van hun latere beroepsvaardigheden. In die zin werpen de investeringen in dit duurzame gebouw in meerdere opzichten langdurig hun vruchten af."

Duurzaamste hogeschool van Nederland

De Haagse Hogeschool realiseerde met het gebouw van de Academie voor Technology, Innovation and Society en de Academie voor ICT en Media, de duurzaamste (hoge)school van Nederland. De nieuwe dependance in Delft, met een vloeroppervlak van bijna 15.000 vierkante meter, is voorzien van onder meer warmtepompen, zonnecollectoren in de rijbaan en het parkeerdek en zeer energiezuinige verlichting. Een innovatief regelsysteem stuurt de energievraag optimaal. Dit gebeurt met sensoren die continu de temperatuur, het CO2-gehalte en het energieverbruik in alle ruimtes meten. Al deze duurzame technieken leiden tot een forse besparing van ongeveer 55.000 € per jaar op de energiekosten en een reductie van de CO2-uitstoot met 65 procent.

State of the art

"Met een Energie Prestatie Coëfficiënt van 0,59 heeft de Haagse Hogeschool een prestatie van formaat neergezet", zegt jurylid Sweringa. "Met een slimme combinatie van nieuwe technieken en een geavanceerd regelsysteem is de dependance in Delft geheel state of the art, en daarbij ook nog toekomstbestendig omdat rekening is gehouden met te verwachten nieuwe duurzame opties."

Gemeente Wijchen en Aramis AlleeWonen

Ook over de overige 2 finalisten, gemeente Wijchen en woningcorporatie Aramis AlleeWonen was de jury enthousiast. De Gelderse gemeente Wijchen realiseerde een sportzaal die minimaal 40 procent zuiniger is dan vergelijkbare sporthallen, dankzij een
geavanceerd gebouwbeheersysteem.

Aramis AlleeWonen wil in Roosendaal 246 bestaande woningen duurzaam renoveren met de energie-efficiënte passiefhuis-technologie. Doel is een forse energiebesparing te realiseren en een reductie van de CO2-uitstoot met 60 tot 80 procent. Om te onderzoeken wat de beste manier is om tot een optimaal resultaat te komen, heeft Aramis AlleeWonen drie proefwoningen gerealiseerd.

Volgens de jury gaat Aramis AlleeWonen bij het renoveren van haar woningbestand niet over een nacht ijs. "Met de proefwoningen verkent Aramis AlleeWonen de mogelijkheden hoe ver je kunt gaan bij woningrenovatie. Het resultaat van het proefproject is veelbelovend en heeft al bijgedragen aan de verdere verdieping van inzichten over energiezuinig renoveren", aldus Sweringa.

De NET-Trofee

Het ministerie van VROM wil met de NET-Trofee de markt stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen bij het bouwen of verbouwen van panden. Het gaat daarbij niet per definitie om de nieuwste technieken of de grootste energiebesparing. De NET-Trofee beloont projecten die zich onderscheiden door een slimme aanpak, bijvoorbeeld door bestaande processen op een nieuwe manier te combineren. Bovendien moet die aanpak gemakkelijk over te nemen zijn door anderen, zodat steeds meer energiebesparing wordt bereikt.