Benoeming onderzoekscommissie DSB Bank

Minister Bos van Financiën heeft vandaag bekend gemaakt wie de leden van de commissie zijn die onderzoek gaat doen naar de gang van zaken bij DSB Bank, de handelwijze van (voormalige) bestuurders en commissarissen, de handelwijze van DNB en de AFM in het DSB Bank-dossier en hun onderlinge samenwerking, de rol van het ministerie van Financiën en, tot slot, de toereikendheid van de relevante regels uit hoofde van de Wet op het financieel toezicht (‘Wft’).

Het onderzoek wordt verricht door een onafhankelijke externe onderzoekscommissie. Deze commissie bestaat uit vier leden. De heer professor Michiel Scheltema is voorzitter, de andere drie commissieleden zijn de heren professor Edgar du Perron, professor Kees Koedijk en Leo Graafsma RA.

Professor Scheltema bekleedde diverse hoogleraarposten op het terrein van het staats- en bestuursrecht en was voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid van 1998 tot 2004. Hij is op dit moment regeringscommissaris voor de algemene regels van bestuursrecht. Professor Du Perron is hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was eerder betrokken bij het Icesave-onderzoek. Professor Koedijk is hoogleraar Financial Management aan de Universiteit van Tilburg. De heer Graafsma RA was jarenlang als registeraccountant verbonden aan accountantsfirma KPMG met een focus op bancaire accountancy. Zijn huidige functie is plaatsvervangend lid van de accountantskamer als bedoeld in de Wet tuchtrechtspraak accountants.

Met de onderzoekscommissie is overeengekomen dat zij over enkele weken bekend maakt op welke wijze zij het onderzoek uitvoert. Tot die tijd concentreren de commissieleden zich op hun taak en hebben zij aangegeven geen nadere mededelingen te kunnen doen.

Noot voor de redactie:
Voor vragen over de brief die minister Bos aan de Tweede Kamer heeft gestuurd kunt u contact opnemen met de directie Communicatie van het ministerie van Financiën.
Zoals aangegeven doet de commissie op dit moment geen nadere mededelingen. Voor vragen aan de commissieleden en over het onderzoek kunnen vertegenwoordigers van de media zich te zijner tijd wenden tot Bureau Berenschot, de heer Robert Wester 06-53506199.