Investering in hoger beroepsonderwijs in Flevoland

Minister Plasterk (OCW) en minister Cramer (VROM) investeren eenmalig respectievelijk 20 en 17 miljoen euro in nieuw hoger beroepsonderwijs van Hogeschool Windesheim in Almere en Lelystad.

Almere zal de komende 20 jaar groeien van 180.000 naar 350.000 inwoners. Een instelling met een breed pakket aan hoger-onderwijsvoorzieningen zal een grote bijdrage leveren aan een goed leefklimaat in Flevoland en wat betreft Almere ook aan de uitbouw tot volwaardige stad met een vitale sociaal-economische infrastructuur . De Hogeschool Windesheim is bereid een grote hbo-locatie in Almere en een kleinere in Lelystad te ontwikkelen. Dit levert een aanzienlijke economische spin-off op in de vorm van incidentele en structurele werkgelegenheid.

Met de realisatie van beide locaties van Windesheim in Flevoland is in totaal een bedrag van 72 miljoen euro gemoeid. De provincie Flevoland en de gemeenten Almere en Lelystad zullen de resterende 35 miljoen euro bijdragen.

Het businessplan van Windesheim gaat uit van een volwaardige hbo-instelling met een all-round pakket van ongeveer 40 opleidingen en ca. 6000 studenten. Eerdere pogingen om een hbo-instelling in Almere te starten wezen uit dat het onderwijsaanbod uitgebreid moet zijn om een goede start te kunnen maken. De hogeschool zal ten dele (en bij de start geheel) gebruikmaken van gehuurde gebouwen. Almere completeert de vestiging van de hogeschool door de ontwikkeling van een campus en de bouw van een groot schoolgebouw. In Lelystad komt een kleinere vestiging.

Minister Plasterk: "Het verschil tussen een plaats in de provincie en een stad is een instelling voor hoger onderwijs. Studenten zorgen voor meer cultureel leven, meer uitgaansleven, en meer nieuwe startende bedrijven en bedrijfjes. Ik verwacht dat deze hogeschool heel veel zal betekenen voor Almere, en ook voor Lelystad."

Minister Cramer: "Een stad van 350 duizend inwoners moet meer te bieden hebben dan huizen en straten. Daar hoort een universiteit of hogeschool bij. Met zesduizend studenten wordt Almere straks een bruisende studentenstad."

De eerste groep opleidingen start naar verwachting in het studiejaar 2011-2012.