Kabinet benoemt Wim Kuijken tot Deltacommissaris

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat ingestemd met de benoeming van de heer W.J. (Wim) Kuijken (56) tot de eerste Deltacommissaris, de regeringscommissaris voor het Deltaprogramma.

Met Wim Kuijken treedt een Deltacommissaris aan die met gezag en doorzettingskracht kan werken. Hij krijgt het mandaat om het belangrijke en complexe Deltaprogramma voortvarend vorm te geven en te doen uitvoeren in een nauwe samenwerking tussen de betrokken ministeries en onder meer waterschappen, provincies en gemeenten.

Staatssecretaris Huizinga heeft veel vertrouwen in de nieuwe Deltacommissaris:
“Wim Kuijken heeft een brede en langjarige ervaring in functies waar het aan komt op goed samenspel tussen politiek en bestuur. Met hem krijgen we een gezaghebbende Deltacommissaris, die heeft bewezen mensen bij elkaar te kunnen brengen en waar nodig knopen door kan hakken. Bovendien een Deltacommissaris, die zich met hoofd en hart in wil zetten om de waterveiligheid van Nederland te verbeteren en de zoetwatervoorziening veilig te stellen.”

De taken en bevoegdheden van de Deltacommissaris zijn vastgelegd in de (ontwerp-) Deltawet, die voor advies bij de Raad van State ligt. De benoeming van een Deltacommissaris nog voor de Deltawet van kracht is, illustreert het gevoel van urgentie dat leeft bij zowel het kabinet als een meerderheid van de Tweede Kamer zoals uitgesproken in een motie. De Deltacommissaris is nu nodig om de vaart erin te houden na het indringende advies van de Deltacommissie.

De nieuwe Deltacommissaris is blij en vereerd met zijn benoeming. Wim Kuijken, op dit moment Secretaris-generaal bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat: “Het is met volle overtuiging dat ik deze nieuwe uitdaging aanga. Mijn kennis en ervaring opgedaan in het openbaar bestuur in de afgelopen 30 jaar kan ik in gaan zetten voor de toekomst van ons land. Op het gebied van watermanagement is Nederland toonaangevend in de wereld. Met passie zal ik mij als Deltacommissaris inzetten voor het veilig houden van Nederland en voor het zeker stellen van voldoende zoetwater voor de toekomst.”

De Deltacommissaris geeft leiding aan het Deltaprogramma dat onder de politieke verantwoordelijkheid en coördinatie van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat tot stand komt. Tevens is hij eerste adviseur voor het Deltaprogramma van alle leden van de ministeriële stuurgroep, waarvan de minister-president voorzitter is. In de ministeriële stuurgroep zijn de ministeries van VROM, LNV, BZK, EZ en Financiën vertegenwoordigd.

Ruimtelijk econoom Kuijken zal per 1 februari 2010 officieel starten als Deltacommissaris en is benoemd voor een periode van zeven jaar. Kuijken is sinds april 2007 Secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Eerder vervulde hij dezelfde functie bij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Algemene Zaken. In zijn huidige functie geeft hij onder meer leiding aan DG Water en DG Rijkswaterstaat. Hij is voorzitter van de werkgroep die het kabinet adviseert over doelmatiger waterbeheer en voorzitter van het Innovatieberaad Mobiliteit en Water. Ook is hij sinds 2006 voorzitter van het Overleg van Secretarissen-generaal.