Nederland krijgt internationaal antiterrorisme-instituut

Nederland krijgt een nieuw internationaal antiterrorisme-instituut. Het instituut zal onder andere juridische instrumenten helpen ontwikkelen die het beter mogelijk maken terroristen te bestraffen. Door hiaten in het internationale recht gaan terroristen nu nog vaak vrijuit.

"Er moet een eind komen aan het bestaan van vrijplaatsen voor terroristen," vindt minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "We moeten zorgen dat verdachten van terrorisme voor de rechter komen, in welk land ze ook opereren. Terroristen storen zich niet aan grenzen, dus moeten we terreur ook internationaal bestrijden."

Minister Verhagen schrijft aan de Tweede Kamer dat het instituut in het voorjaar van 2010 in Den Haag zijn deuren opent. Het zal een onafhankelijk knooppunt worden in het internationale contraterrorismenetwerk van academici, beleidsmakers en uitvoerders. De Kamer had vorig jaar aangedrongen op de stichting van een dergelijk instituut.

Naast het ontwikklen van juridische instrumenten om terrorisme te bestraffen zal het instituut onderzoek gaan doen naar preventie. Wereldwijd is nog weinig inzicht in processen die leiden tot gewelddadig extremisme.

"Als we beter begrijpen wat mensen ertoe brengt te kiezen voor terrorisme, kunnen we maatregelen nemen die deze oorzaken wegnemen," aldus minister Verhagen.