Antwoorden op kamervragen van Dibi over seks tussen kinderen in jeugdzorginstelling Commujon te Almelo

Antwoorden van minister Rouvoet op kamervragen van het Kamerlid Dibi over seks tussen kinderen in jeugdzorginstelling Commujon te Almelo (2009Z19145).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “Kinderen hadden seks in jeugdinstelling”?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Wat is uw reactie op de schokkende bevinding dat vijftien kinderen tussen 7 en 11 jaar een halfjaar lang grensoverschrijdend seksueel gedrag onder de neus van groepsleiders hebben vertoond?

Antwoord 2

De Leo Stichting Groep (LSG), waar Commujon deel van uitmaakt, en de provincie Overijssel hebben direct na het aan het licht komen van het incident op 16 september jl. contact opgenomen met de Inspectie Jeugdzorg. De volgende dag volgde de schriftelijke melding van dit incident bij de inspectie.
Tegelijkertijd kondigde de directeur van de LSG een intern onderzoek aan naar de gebeurtenissen. Ook heeft hij bureau Van Montfoort gevraagd een onafhankelijk onderzoek uit te voeren. Op 15 oktober jl. zijn tijdens een korte persconferentie de resultaten van het onderzoek van Van Montfoort toegelicht.

Naar mijn oordeel hebben LSG, de provincie Overijssel en de Inspectie Jeugdzorg de juiste stappen gezet die ertoe moeten leiden dat de kans op incidenten maximaal wordt beperkt.

Vraag 3

Is hier sprake van een incident? Zo ja, hoe verklaart u dit incident. Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3

Instellingen melden incidenten bij de Inspectie Jeugdzorg, waaronder incidenten op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Incidenten waarbij grensoverschrijdend gedrag op zo’n grote schaal en gedurende een zo lange tijd niet zijn herkend, zijn dit jaar niet bij de inspectie gemeld. De vraag waarom dit heeft plaatsgevonden en zo lang heeft kunnen duren, is door Van Montfoort op verzoek van de instelling onderzocht.

Vraag 4

Op welke wijze is voor de betreffende kinderen, hun familie en de medewerkers de nazorg geregeld?

Antwoord 4

De LSG heeft de kinderen uit elkaar gehaald en gesprekken gevoerd over alle kinderen en met alle ouders (zowel de ouders van de kinderen die bij het incident waren betrokken en de ouders van niet direct bij het incident betrokken kinderen). Daarnaast is extra personeel op de groepen gezet voor continue begeleiding en is externe deskundigheid op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kinderen ingeschakeld.

Vraag 5

Welke stappen heeft u ondernomen na het horen van dit bericht? Heeft u persoonlijk contact opgenomen met de betreffende instelling? Zo ja, wat zijn de gevolgen van dit contact? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 5

Na het horen van het bericht heeft mijn programmaministerie contact opgenomen met de Inspectie Jeugdzorg en de provincie Overijssel. De provincie heeft naar aanleiding van de gebeurtenissen direct gevraagd naar de veiligheid van de kinderen bij Commujon en hierover contact opgenomen met de Inspectie Jeugdzorg.
De provincie Overijssel heeft toegezegd in overleg te gaan met Bureau Jeugdzorg, zorgkantoren, jeugdzorg- en GGZ-instellingen om afspraken te maken over de preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag onder jongeren in instellingen.

Vraag 6

Hoe verklaart u dat de deskundigheid over kinderen met grote seksuele gedragsproblemen ver onder de maat is bij de betreffende instelling? Welke rol ziet u voor u zelf weggelegd om hier maatregelen tegen te nemen?

Vraag 7

Heeft u kennisgenomen van de uitspraak van Bureau Jeugdzorg dat niet alleen bij deze betreffende instelling, maar op meerdere plaatsen in de provincie instellingen onvoldoende deskundigheid in huis hebben op dit gebied? Zo ja, bent u bereid per ommegaande te bevorderen dat deze deskundigheid in alle jeugdinstellingen in Nederland aanwezig is en de Kamer daarover te informeren? Zo ja, op welke wijze gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 6 en 7

De Inspectie Jeugdzorg heeft in een onderzoek in 2008 alle instellingen voor 24-uurszorg doorgelicht op hun beleid rond het thema ‘omgaan met seksualiteit’. Het ging uitsluitend om een beoordeling van het beleid. Uit dit onderzoek bleek dat de deskundigheidsbevordering op dit thema bij de meeste instellingen verbeterd moest worden. De verschillende provincies hebben hierover met hun eigen instellingen afspraken gemaakt. Dit is ook hun taak als handhavende overheid.

Vraag 8

Bent u voorts bereid in overleg met de staatssecretaris van Justitie onderzoek te laten doen door de Inspectie Jeugdzorg naar seksueel overschrijdend gedrag in jeugdinstellingen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 8

Zoals ik heb aangegeven in mijn antwoord op vraag 6 en 7 heeft de Inspectie Jeugdzorg in een onderzoek in 2008 alle instellingen voor 24-uurszorg doorgelicht op hun beleid rond het thema ‘omgaan met seksualiteit’. Daarnaast heeft de inspectie in 2008, 2009 en 2010 in totaal bij negen instellingen voor 24-uurszorg een praktijktoets gepland op dit thema. Dit project is nog niet afgerond. Commujon maakt geen onderdeel uit van deze negen instellingen. De inspectie zal naar aanleiding van de onderzoeksresultaten en conclusies van het interne onderzoek dat is gedaan naar het onderhavige incident een apart traject met Commujon ingaan. Een van de onderdelen van dit traject zal een praktijktoets zijn.