Beloningsvergelijkingsonderzoek Nederlandse Politie

In het Akkoord Arbeidsvoorwaarden sector Politie 2008 – 2010 hebben CAO-partijen afgesproken de functiewaardering en het loongebouw te moderniseren. Onderdeel van dit project is een onderzoek naar het marktconforme beloningsniveau van een aantal specifieke functies. Hiertoe hebben CAO-partijen aan AWVN de opdracht gegeven een eloningsvergelijkingsonderzoek uit te voeren op basis van het nieuwe Landelijke Functiehuis Nederlandse Politie (LFNP).

Uitgevoerde activiteiten
Het betreft een beloningsonderzoek waarbij de volgende activiteiten zijn uitgevoerd.

Stap 1 – Functiewaardering van functies Nederlandse Politie (met ORBA®)
In de oorspronkelijke planning zouden een 30-tal functies uit de nieuwe set van normfuncties (LFNP) worden voorzien van ORBA®-scores. Uiteindelijk zijn 30 functies vastgesteld in overleg met (een delegatie van) de paritaire stuurgroep Fuwapol. Deze functies zijn gegradeerd met de ORBA®-methode voor functiewaardering van AWVN. De geselecteerde functies zijn zo veel mogelijk verdeeld over het niveauspectrum van de functiegroepen.

Stap 2 – Inzicht in beloningsniveau van de gekozen benchmark
Op basis van stap 1 wordt een toegang gecreëerd tot de AWVN-salarissysteemdatabase.

In deze database zijn de structuurgegevens opgenomen van zo’n 500 ondernemingen en branches, met in totaal zo’n 3,2 miljoen werknemers uit allerlei sectoren. De gegevens worden continu bijgehouden. Deze database is de maat voor het Nederlandse marktconforme beloningsniveau.

De AWVN-database is uniek in Nederland omdat er geen ander beloningsonderzoek bestaat dat zich baseert op de salarissysteemgegevens van zo veel organisaties en werknemers. Inzicht in de beloningsniveaus van de gekozen benchmark wordt verschaft op basis van de geselecteerde functies van de Politie ten opzichte van functies in de markt met een gelijkwaardige functiezwaarte.

De politiefuncties zijn dus niet met gelijksoortige functies vergeleken. Gelijksoortige functies in de markt (voor functiefamilies binnen de Politie) zijn namelijk per definitie zeldzaam.