Hulp bij strijd tegen graffiti

Graffiti

Minister Ter Horst heeft vandaag een toolkit tegen graffiti beschikbaar gesteld voor veiligheidsprofessionals bij gemeenten, politie, woningbouwcorporaties en andere organisaties die zich bezig houden met lokale veiligheid. De toolkit is bedoeld om grafitti structureel en effectief aan te pakken. De toolkit is op verzoek van Ter Horst samengesteld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Graffiti is een vorm van vandalisme die lastig is uit te bannen en die een groot maatschappelijk probleem vormt. Het ontsiert het straatbeeld, werkt verloedering in de hand en zorgt voor ergernis en onveiligheidsgevoelens bij bewoners en voorbijgangers.

De enige bewezen effectieve methode voor de aanpak van graffiti is integraal en richt zich op preventie, opsporing en repressie. De toolkit graffiti laat zien hoe zo’n aanpak vorm kan krijgen. De toolkit is laagdrempelig en kan stapsgewijs worden doorlopen. Er is aandacht voor de achtergronden van graffiti, de daderprofielen, wie de betrokken partijen zijn bij de aanpak, welke elementen in de samenwerking in een project van belang zijn en het juridisch kader. Bij elk onderdeel worden voorbeelden gegeven van goede ervaringen die op sommige plaatsen in het land al zijn opgedaan.

De toolkit graffiti is te vinden op de website van het CCV.