Nederland dringt bij Israël aan op moratorium nederzettingen

Nederland dringt bij Israël aan op een volledig moratorium op de bouw van nederzettingen in de bezette gebieden en hervatting van de vredesonderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit. Dat verklaarde minister Verhagen na een werkbespreking met zijn Israëlische ambtgenoot Lieberman in Den Haag.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) sprak na afloop van een soms moeilijk gesprek. “Ik heb duidelijk gemaakt dat Israël meer zal moeten doen om uit de impasse te komen en een eind te maken aan het voortdurende geweld. Nederland wil dat alle partijen in het Midden-Oosten zich constructief opstellen om de afgebroken vredesonderhandelingen weer op gang te brengen.”

Minister Lieberman (Buitenlandse Zaken) bevestigde opnieuw dat de Israëlische regering streeft naar een twee-statenoplossing: een Palestijnse staat naast een veilig Israël. De beide ministers waren het eens dat het voortzetten van het politieke proces tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit van essentieel belang is.

Minister Verhagen sprak de Nederlandse zorgen uit over de zeer slechte situatie in de Gaza-strook en riep Israël op de grenzen open te stellen, om te beginnen voor humanitaire hulp. “Israël heeft alle recht zich te verdedigen tegen raketaanvallen vanuit de Gaza-strook op onschuldige burgers, maar het sluiten van de grenzen werkt averechts. Dat leidt tot meer smokkel, ook van wapens die kunnen worden gebruikt voor nieuwe terreuraanvallen.”

Verder kondigde Nederland aan dat het nauwkeurig zal volgen of zowel Israël als de Palestijnse autoriteit onderzoek doen naar mogelijke oorlogsmisdaden tijdens de strijd in en om Gaza begin dit jaar, en vervolging instellen wanneer dit noodzakelijk is. “Mensen mogen niet straffeloos ernstige schendingen van de mensenrechten begaan,” aldus minister Verhagen.

Minister Lieberman was naar Nederland gereisd vanuit Denemarken. Eerder bezocht hij al Oostenrijk, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië en had hij een ontmoeting met de vertegenwoordigers van de Europese Unie.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken werd verder ontvangen door de voorzitter van de Tweede Kamer mevrouw Verbeet, en door de leden van de Buitenlandcommissie.