Fiscale nieuwsflits 22 september 2009

Deze fiscale nieuwsflits heeft een bericht over inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting inzake investeringsaftrek.

IB/VpB: investeringsaftrek

In dit besluit zijn drie nieuwe standpunten opgenomen op het gebied van de investeringsaftrek. Het besluit is opnieuw uitgebracht in verband met deze nieuwe versoepelingen.


Gebleken is dat het voorkomt dat aan alle voorwaarden voor de toepassing van energie- of milieu-investeringsaftrek wordt voldaan, maar dat per abuis verzuimd is een verzoek te doen om toepassing van die aftrek. In dergelijke gevallen, gebaseerd op art. 4:81 Awb, wordt toegestaan dat onder voorwaarden gebruik kan worden gemaakt van het besluit ambtshalve vermindering. Daarnaast wordt de driemaandstermijn verruimd voor de melding van energie- of milieu-investeringen voor situaties waarin de jaarlijkse milieu- of energielijst niet vóór 1 januari is gepubliceerd. Ten slotte wordt goedgekeurd dat een bedrijfsmiddel wordt uitgesloten van kleinschaligheidsinvesteringsaftrek als dat binnen een boekjaar teloorgaat en wordt vervangen.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant (2009, 14052) waarin het wordt geplaatst. Het werkt terug tot en met 15 september 2009, de dagtekening van dit besluit.

Besluit van 15 september 2009 , CPP2009/1116M, Wet IB 2001 3.42 en 3.42a en Awr 65