Fiscale nieuwsflits 28 oktober 2009

In deze fiscale nieuwsflits geeft de staatssecretaris een toelichting waarom hij afziet van beroep in cassatie tegen de uitspraak waarin het hof oordeelde dat ten onrechte heffingsrente is berekend.

AWR: heffingsrente onterecht in rekening gebracht

De staatssecretaris deelt mee waarom hij afziet van cassatieberoep tegen de uitspraak waarin het hof oordeelde dat ten onrechte heffingsrente is berekend

De belastingadviseur van A heeft op het schattingsformulier voor ondernemers geschreven 'als in voorgaande jaren'. De computer van de Belastingdienst is niet in staat handgeschreven tekst te lezen en naar aanleiding van het schattingsformulier wordt, ten onrechte, een nadere voorlopige aanslag (hierna: va) opgelegd in de vorm van een vermindering van het eerder bij va opgelegde bedrag. A heeft daarop verzocht de nadere va op nihil te stellen en de eerdere va te doen herleven. De inspecteur heeft vervolgens een nieuwe nadere va opgelegd, gelijk aan de eerste en daarbij heffingsrente in rekening gebracht. A ageert in deze procedure tegen de heffingsrente.

Nadat de rechtbank A in het gelijk stelde en gaat de inspecteur in hoger beroep. Het hof overweegt dat het schattingsformulier inhoudelijk juist is ingevuld. Indien de computer van de Belastingdienst de verstrekte gegevens juist zou hebben verwerkt, zou er geen nadere voorlopige aanslag zijn opgelegd. Nu de wijze van verwerking van het formulier niet in het formulier wordt vermeld, dienen de gevolgen daarvan voor rekening en risico van de Belastingdienst te blijven. De berekening van heffingsrente dient achterwege te blijven.

De staatssecretaris laat weten dat hij afziet van beroep in cassatie. Ter toelichting merkt hij op dat hij zich kan verenigen met de uitkomst van deze zaak omdat A nog voor de terugbetaling had verzocht om de va terug te brengen op het oude niveau. Hij merkt overigens wel op dat hij zich niet kan verenigen met de reden die het hof daarbij heeft gebruikt. Volgens de staatssecretaris komt het onvolledig invullen van een schattingsformulier, door het niet vermelden van het geschatte inkomen, voor rekening van A. Gelet op bedoeld moment van A's verzoek acht hij het echter niet gewenst dat heffingsrente in rekening wordt gebracht.

Toelichting staatssecretaris van 19 oktober 2009 nr. DGB 2009-5243 n.a.v uitspraak Hof Leeuwarden van 4 september 2009, 2009/00010, Awr 30f en 30h