Nederland gaat fiscale informatie uitwisselen met drie Caribische eilanden

Nederland heeft op dinsdag 1 september en woensdag 2 september belastingverdragen getekend met drie Caribische eilanden. Het gaat om de eilandengroepen Antigua and Barbuda, Saint Kitts and Nevis en Saint Vincent and the Grenadines.

De verdragen regelen de uitwisseling van fiscale informatie en zijn een direct gevolg van de intensieve aanpak van zwartspaarders door staatssecretaris Jan Kees de Jager.

De verdragen werden in Mexico City getekend door plv. ambassadeur van de Nederlandse Ambassade in Mexico.

Bij de totstandkoming van deze verdragen heeft Nederland een coördinerende rol gespeeld en niet alleen voor Nederland onderhandeld maar ook namens 15 andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken, Noorwegen en Zweden

Met de verdragen kunnen belastingontwijking, fraude, witwassen en terrorismefinanciering worden tegengegaan. Tot op heden had Nederland nog geen verdragen met deze eilanden. De verdragen met Nederland behoren tot de eerste verdragen van deze Caribische eilanden over fiscale gegevensuitwisseling.

Nederland heeft ook overeenstemming bereikt met de Cook Islands en Samoa over de uitwisseling van fiscale informatie. Van Nederlandse zijde zijn de belastingverdragen met deze twee eilanden ook getekend in Mexico. De Cook Islands en Samoa zullen deze verdragen zeer spoedig tekenen.


Daarnaast is er overeenstemming bereikt met de Bahamas over een belastingverdrag dat fiscale informatieuitwisseling regelt. De ondertekening van dit verdrag moet nog plaatsvinden.