Wijkbezoek Eindhoven: 'Samen winnen we de wijk terug'

Sommige problemen hebben we te lang laten bestaan. Daar moeten we nu een oplossing voor vinden. Dat zei minister Van der Laan op maandag 16 november 2009 tijdens zijn wijkbezoek aan de wijken Doornakkers en De Bennekel in Eindhoven. 'Samen winnen we de wijk terug.'

Frisse wind

Voelen jullie je sterker nu er een kritische vriend uit Den Haag meekijkt? Dit vraagt de minister tijdens het bestuurlijk overleg in het wijkcentrum de Toeloop in Doornakkers. Bewoner Ben van der Molen: ‘Er waait nu een frisse wind. We hoeven alleen nog maar de voordeur open te zetten.’ Bewoonster Marion van Beurden vergelijkt het met een voetbalwedstrijd waarbij de andere partij de bal vasthoudt. ‘Wij willen ook tegen de bal trappen.’ De samenwerking met bepaalde diensten houdt te wensen over, wil ze maar zeggen.

Volgens de minister komt er door de wijkenaanpak juist meer uitwisseling op gang. ‘Dat is ook een opbrengst voor de ambtenaren.’ Maar het is een proces van lange adem en sommige bewoners zijn ongeduldig. ‘Jullie, gemeente, corporaties en bewoners, moeten het vanuit je eigen kracht doen’, vindt de minister, ‘en dat gaat hier behoorlijk goed.’ Wethouder Mary Fiers: ‘We moeten blijven vasthouden om de megaopgaven aan te pakken’. Van der Laan is het daar mee eens: ‘Volhouden én verbreden’.

Talent

Later spreekt de minister met twee bewoners die met hulp van ‘Doornakkers Actief’ op zoek zijn naar werk. Dit project is een onderdeel van ‘Krachtwijken Actief’ en opgezet door de gemeente en reïntegratiebedrijf Fontys Actief. ‘Wat is jullie grootste succes?’, vraagt Van der Laan. ‘Dat ik haar 06-nummer heb’, antwoordt één van de bewoners. Hij wijst naar zijn reïntegratieconsulent Nancy Peeters. Nadat zijn moeder zelfmoord had gepleegd, accepteerde hij haar erfenis, die uit schulden bleek te bestaan. Hij raakte dakloos. Maar nu heeft hij een kamer en werk.

De Turks-Nederlandse Selvi Kurban is na 17 jaar huwelijk gescheiden. Ze staat er nu met haar twee kinderen alleen voor. Via 'Doornakkers Actief' start ze in september met een opleiding. 'Ze proberen echt talent uit je te trekken', zegt ze.

Waardebonnen

Tijdens de busreis naar de Bennekel spreekt de minister met bewoners die hij op 7 oktober heeft ontmoet. Zij maken zich zorgen over de wijkenaanpak na 2011. Van der Laan zegt dat er in de Tweede Kamer veel steun is voor de wijkenaanpak. 'En degenen die zich tegen de wijkenaanpak keren, krijgen geen poot aan de grond. Maar ik kan natuurlijk niet over mijn graf heen regeren.' In De Bennekel krijgt de minister het onderzoeksrapport van professor Tonkens over bewonersparticipatie via vouchers aangeboden. Of waardebonnen, zoals ze in Eindhoven heten. Ze zijn hier vooral besteed aan speelplekken, ontmoeting en kunst.

Tuintje

Na de presentatie volgt er een brede wijkdiscussie met bewoners van beide wijken. Bewoonster Hilly van Veen zegt dat ze door de grote hoeveelheid professionals in De Bennekel door de bomen het bos niet meer ziet. Van der Laan: 'Maar jij duwt ze toch weer terug in hun hok?' Hilly: 'Ik wel ja, maar sommigen durven niks te zeggen. Die denken "hij zal wel gelijk hebben, want hij heeft ervoor gestudeerd"'. Een andere bewoner denkt dat de krachtwijken ontstaan zijn omdat gemeente, corporaties en politie te weinig deden. Er werd maar van alles ingestopt. De minister geeft dat toe. ‘Maar we hebben in Nederland geen getto’s en we zijn sterk in het samen oplossen van problemen. We winnen de wijk weer terug.’

De discussie gaat verder over illegale kamerverhuur, het woonruimteverdelingsysteem van de corporaties, sneller straffen en verloederde voortuinen. Wethouder Mary Fiers: ‘Jullie moeten als bewoner zelf je voortuin aanpakken. Wij hebben al voor schoonmaakwagens gezorgd. Maar: 'Sommige mensen hebben zoveel sores, die hebben daar geen tijd voor. Eerst moeten we de problemen achter de voordeur oplossen en dan komt dat tuintje ook wel.'