Fiscale nieuwsflits 13 februari 2009

Deze fiscale nieuwsflits heeft een bericht over aftrek omzetbelasting met betrekking tot auto's en dergelijke.

OB: aftrek omzetbelasting met betrekking tot auto's e.d.

Den Haag. Dit besluit bevat een samenvoeging van de beleidsregels op het gebied van de correctie van de aftrek van omzetbelasting voor goederen en diensten die personeelsleden voor persoonlijke doeleinden gebruiken. Het gaat hierbij vooral om auto's die de ondernemer mede voor persoonlijk gebruik aan personeel ter beschikking stelt.

In het besluit vindt een actualisering en samenvoeging plaats van een aantal besluiten over het bua. Aanleiding is de vereenvoudiging van de berekening van de correctie van de btw-aftrek voor het privé-gebruik dat werknemers van auto's maken. Voor de berekening van de correctie wordt aangesloten bij de forfaitaire regeling in de inkomstenbelasting en loonbelasting.

De staatssecretaris keurt verder goed dat geen correctie plaats vindt van de aftrek voor gratis verstrekte openbaarvervoerbewijzen die ook voor privé-doeleinden van personeel van personenvervoerbewijzen worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor aan werknemers voor woon-werkverkeer en privé-gebruik ter beschikking gestelde fietsen.

Beschrijvende teksten over de uitleg van het bua zijn geactualiseerd. De bestaande goedkeuring voor de 75% aftrek voor autokosten (bijvoorbeeld benzine en onderhoud) wordt gehandhaafd. Deze goedkeuring geldt voor autokosten als bij de aanschaf van de auto geen aftrek heeft plaatsgevonden en geen kilometeradministratie is bijgehouden.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 29) en werkt terug tot en met 9 februari 2009. De onderdelen 2.2, 2.3 en 2.5 gelden voor het corrigeren van de aftrek van btw vanaf 1 januari 2008. Een uitzondering geldt voor het in onderdeel 2.2, letter b opgenomen percentage van 20 van de waarde voor milieuvreindelijke/zuinige auto's.

Besluit van 9 februari 2009, CPP2009/109M, Ob 1968 15 en 16 en Bua ob 1968