15e Schilthuispenning naar waterstaatsrechtdeskundige Havekes

Directeur-Generaal Water Annemieke Nijhof van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag namens staatssecretaris Tineke Huizinga de vijftiende Schilthuispenning in Den Haag uitgereikt aan Herman Havekes. De penning is voor personen of organisaties die zich hebben onderscheiden op het gebied van het waterstaatsrecht.

Herman Havekes (1954) is al vele jaren actief op het brede terrein van het waterrecht. Sinds 1984 werkt hij bij de Unie van Waterschappen als jurist. Havekes publiceert al tientallen jaren over alle aspecten van het waterrecht, van de zuivering van afvalwater tot waterbeheer en marktwerking. Hij promoveerde in 2008 op het proefschrift 'Borging, bescherming en beweging' over het Nederlandse waterschapsbestel, waarin hij vanuit een historisch kader lessen voor de toekomst trekt. Volgens hem mogen de resultaten op het gebied van veiligheid, zoetwatervoorziening en milieu er wezen en doet Nederland het zo slecht nog niet.

Havekes heeft het afgelopen jaar bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat als projectleider Waterwet een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van deze wet. In de Waterwet vloeien acht bestaande waterwetten en zes watervergunningen samen. De Waterwet zal eind december van dit jaar van kracht zijn.

Namens de staatssecretaris roemde Nijhoff zijn deskundigheid, doorzettingsvermogen en talent om bruggen te bouwen.

Meer informatie over de Schilthuispenning
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft in 1981 de Schilthuispenning ingesteld om de belangstelling voor het waterschapsrecht te vergroten – met name vanuit de wetenschappelijke hoek. Deze penning kan eens per twee jaar worden toegekend aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het waterstaatsrecht. Eind 2007 is de veertiende Schilthuispenning uitgereikt aan dijkgraaf en hoogleraar waterstaats- en waterschapsrecht Alfred van Hall.