Goed geluisterd naar opmerkingen Raad van State

De Raad van State heeft in maart 2009 en in oktober 2009 advies uitgebracht over het wetsvoorstel kilometerprijs. Op basis van die adviezen heeft de minister het wetsvoorstel aangepast. Dat aangepaste wetsvoorstel is, met de eerdere adviezen van de Raad van State erbij, op 13 november openbaar gemaakt met een brief aan de Tweede Kamer.

De Raad van State wees er in haar advies van maart op dat de invoering van een heffing via satelliettechniek voor Nederland nieuw is. Terecht beklemtoont de Raad dat straks alles wel correct geregeld moet zijn en goed moet werken.

Deze opmerkingen zijn ter harte genomen. De kilometerprijs kan niet in werking treden voordat blijkt dat het totale systeem werkt. Niet alleen op papier, maar óók in de praktijk. Daarvoor worden veel verschillende en langdurige praktijktesten gehouden, waaraan 60.000 auto’s meedoen. Pas als die tests succesvol zijn afgerond en alle techniek blijkt te werken, kan de minister samen met de Tweede Kamer het sein voor invoering geven.