Politie en marechaussee in grote ME-oefening op Schiphol (video)

ME-pelotons van de marechaussee, de politie Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Noord-Holland Noord en het Korps landelijke politiediensten hebben deze week een grote oefening gehouden op luchthaven Schiphol.

Het ging er maandagavond stevig aan toe. Oefendemonstranten werden opgedeeld in 2 rivaliserende groepen en maakten het de ME-teams erg moeilijk om ze uit elkaar te houden. Ook kregen de ME-pelotons opdracht het (brandweer) oefenvliegtuig Fire Fly te ontruimen. De ‘passagiers’ in dat vliegtuig boden daarbij hevig verzet.

Een ander deel van de realistische oefening speelde zich af op Schiphol Plaza en het plein voor de luchthaven. Dat leidde, ondanks dat het publiek vooraf goed was geïnformeerd, toch soms tot schrik van de bezoekers.

Nieuwe voertuigen

De ME-pelotons van de marechaussee oefenden met nieuwe voertuigen. Deze bieden een betere bescherming en zijn dezelfde als waarover de politie beschikt. Dat maakt ze onderling uitwisselbaar. De nieuwe auto’s zijn steen- en molotovcocktailbestendig, hebben meer ruimte en er kan aan beide zijkanten worden in- en uitgestapt.

Belangrijk object

De training was bedoeld om de samenwerking tussen ME-eenheden van verschillende politiekorpsen te oefenen en om elkaars procedures te leren kennen.
Er was voor Schiphol gekozen, omdat politie en marechaussee in die regio meer gaan samenwerken. Ook op het gebied van grootschalig optreden. Daarbij is de internationale luchthaven een van de belangrijkste objecten binnen dat gebied.

Een woordvoerder van de marechaussee legt uit. ‘Bij grootschalige ordeverstoring moeten we snel en met voldoende mensen kunnen ingrijpen, zodat het werk op de luchthaven zo min mogelijk hinder of gevaar ondervindt. Vooral de pelotons die altijd buiten Schiphol opereren, moesten de mogelijkheden en onmogelijkheden op en rond het vliegveld onder de knie krijgen.