Verhagen: Europa moet inzetten op innovatie en duurzame groei

Europa kan sterker uit de crisis komen door nadrukkelijk te kiezen voor een concurrerende economie waar innovatie samen gaat met duurzame groei. Dit zei minister Verhagen vanavond tijdens een diner van de European Round Table of Industrialists in de Hermitage Amsterdam.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) sprak er over de positie van Europa in een wereld van verschuivende machtsverhoudingen.

"Duurzame groei is de sleutel tot een gezonde toekomst", aldus Verhagen. Daarvoor moeten volgens hem binnen de EU-begroting wel nieuwe prioriteiten worden gesteld: "Het systeem van landbouwsubsidies moet worden hervormd, en er moet meer geld naar onderzoek en ontwikkeling en naar energie- en klimaatbeleid". Verhagen zei er bij de nieuwe Europese Commissie op aan te zullen dringen snel op deze lijn verder te gaan.

De European Round Table of Industrialists is een informele ontmoetingsplaats voor 45 CEO’s en voorzitters van toonaangevende multinationale bedrijven van Europese oorsprong. Hun bedrijven hebben samen een omzet van €1600 miljard en bieden wereldwijd werk aan 4,5 miljoen mensen. Voorzitter is Jorma Ollila (Nokia). Bij het diner in Amsterdam trad Jean-François van Boxmeer (Heineken) op als gastheer.