Garnalen, palmolie en bloemen uit Azië en Afrika in trek op Europese markt

Steeds meer lokale boeren uit Afrika en Azië kunnen hun producten op de Europese markt kwijt. Dat is de belangrijkste conclusie uit een evaluatie van zogenaamde publiek-private partnerschappen door the World Summit on Sustainable Development (WSSD).

Het gaat vooral om garnalen en palmolie uit Azië en om bloemen uit Ethiopië en Kenia. Samenwerking tussen lokale bedrijven, maatschappelijke organisaties, ontwikkelingslanden en de Nederlandse overheid heeft tot deze concrete resultaten geleid. Vanaf 2002 is Ontwikkelingssamenwerking samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) actief betrokken bij publiek-private partnerschappen.

Samenwerking tussen private en publieke partijen vergroot de kwaliteit van landbouwproducten en zorgt ervoor dat boeren hun producten beter op de markt kunnen brengen. Een grotere export van landbouwproducten draagt bij aan een groeiende omzet, aan meer werkgelegenheid en een sterkere bedrijfssector. Investeren in de landbouwproductie is onderdeel van het beleid van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en minister Verburg (LNV). In 2008 brachten zij de notitie 'Landbouw, rurale bedrijvigheid en voedselzekerheid' uit.

Koenders heeft sinds zijn aantreden in 2007 veel geïnvesteerd in het bevorderen van groei en verdeling in ontwikkelingslanden.