Huizinga verstrekt opnieuw vergunningen voor windturbineparken op zee

Op 4 december 2009 heeft staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat opnieuw drie definitieve vergunningen voor windturbineparken op zee verstrekt. Samen met de in september en november afgegeven definitieve vergunningen komt het totaal nu op negen vergunningen.

Samen betreffen deze zo’n 700 turbines die gezamenlijk ruim 2800 MW gaan produceren.

De nieuwe vergunningen zijn afgegeven aan BARD Engineering GmbH, Global Wind Support GmbH en Eolic Power GmbH. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat beoordeelde de aanvragen op een veilig, doelmatig en rendabel gebruik van de Noordzee. Hierbij wordt beoordeeld of de plannen geen onaanvaardbare negatieve effecten hebben op de veiligheid op zee, de activiteiten van andere Noordzee gebruikers en de natuur.

Deze definitieve vergunningen liggen van 8 december 2009 tot en met 19 januari 2010 ter inzage. Tot en met 19 januari 2010 kunnen belanghebbenden nog in beroep gaan tegen de vergunningen bij de rechtbank. De vergunninghouders kunnen met deze vergunningen, ongeacht eventuele beroepszaken, meedoen aan de subsidietender van het ministerie van Economische Zaken. In totaal is er voor 950 Megawatt subsidie beschikbaar. Uiterlijk in mei 2010 wordt duidelijk welke van de vergunde windparken op zee subsidie krijgen.

Naast de negen definitieve vergunningen zijn er op dit moment nog 3 aanvragen voor windparken op zee in behandeling. Hierover wordt voor het eind van het jaar een definitief besluit genomen. Het gaat hierbij om de aanvragen Q10 (Eneco New Energy BV), Scheveningen Buiten (Evelop Ontwikkeling BV) en Q4-WP (Q4-WP BV i.o. van E-Connection). Voor deze aanvragen werden op 2 november 2009 ontwerpvergunningen afgegeven.

De afgegeven vergunningen zijn het resultaat van het draaiboek dat in juni 2008 door staatssecretaris Huizinga is gepresenteerd. Hierin staat hoe tot 2010 omgegaan wordt met het verlenen van vergunningen en subsidies bij reeds ingediende initiatieven voor windturbineparken op de Noordzee. De ambitie is om nog deze kabinetsperiode vergunningen en subsidie te verlenen voor 950 MW.

Daarnaast streeft de overheid voor 2020 naar 6000 MW aan windenergie op de Noordzee. Om dit te bereiken werkt het ministerie van Verkeer en Waterstaat in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken, VROM en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een ontwikkelingsperspectief voor de lange termijn uit voor de Noordzee. Onderdeel hiervan is het aanwijzen van gebieden op de Noordzee waar windturbineparken kunnen worden gebouwd. De vergunningaanvraag en de subsidieaanvraag worden dan gecombineerd behandeld.