Kamervragen handhavingsconvenant met het CIO

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk) 14 december 2007 2070806580

Ons kenmerk: DGB 2007-06412

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de leden Remkes en Weekers over een overeenkomst tussen de Belastingdienst en het CIO.

Hoogachtend,

De staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

2070806580

Antwoorden op vragen van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Remkes en Weekers (beiden VVD) aan de staatssecretaris van Financiën over een overeenkomst tussen de Belastingdienst en het CIO.

(Ingezonden 13 december 2007)

Vraag 1. Is het bericht1 waar dat de Belastingdienst onlangs een overeenkomst met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) heeft gesloten op grond waarvan de aangesloten kerken automatisch als algemeen nut beogende instelling (ANBI) kwalificeren?

Antwoord

Nee. De Belastingdienst heeft op 30 november 2007 met het CIO een handhavingsconvenant gesloten. In dit convenant zijn procedurele afspraken vastgelegd over de uitvoering van de regeling voor ANBI’s ten aanzien van de bij het CIO aangesloten kerkgenootschappen.

De kwalificatie als ANBI van de leden van de bij het CIO aangesloten kerkgenootschappen staat los van dit convenant. Wel is het zo dat ieder kerkgenootschap dat onder de werking van het convenant valt, een groepsbeschikking heeft ontvangen. De ANBI-regeling voorziet in de mogelijkheid van het toekennen van groepsbeschikkingen aan groepen met elkaar verbonden instellingen. Doel daarvan is vooral een besparing op administratieve lasten omdat één groepsaanvraag volstaat in plaats van individuele aanvragen. Van deze mogelijkheid om een groepsbeschikking te ontvangen is gebruik gemaakt door de 25 bij het CIO aangesloten kerkgenootschappen. Dit betreft derhalve 25 groepsbeschikkingen.

Vraag 2. Bent u bereid de Kamer te informeren over de inhoud van dit groepsconvenant? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Nee. Handhavingsconvenanten bevatten informatie over belastingplichtigen. In verband met de geheimhoudingsplicht mag de Belastingdienst deze informatie niet openbaar maken. Ik heb er geen bezwaar tegen dat belastingplichtigen zelf dergelijke convenanten openbaar maken. Overigens streef ik ernaar om in de toekomst bij algemene handhavingsconvenanten (bijv. bij branches en koepels) af te spreken deze openbaar te maken.

Vraag 3. Welke criteria hanteert u voor het begrip «kerk» om deze in aanmerking te laten komen voor deze groepsbeschikking? Hoe definieert u in dit verband het «algemeen belang» en hoe beoordeelt u of voldaan wordt aan het criterium «meer dan de helft het algemeen belang dienen»?

Antwoord

De in het CIO vertegenwoordigde kerkgenootschappen hebben per kerkgenootschap een groepsbeschikking aangevraagd. Ook andere instellingen die met elkaar verbonden zijn, kunnen een aanvraag doen voor een groepsbeschikking.

Bij de beoordeling of een groep van instellingen in aanmerking komt voor een groepsbeschikking zijn twee zaken van belang. Allereerst is vereist dat de instellingen qua algemeen nut doelstelling met elkaar zijn verbonden. Alleen in dat geval kan gesproken worden over een groep. Voorts is vereist dat de aanvrager van de groepsbeschikking vertegenwoordigingsbevoegd is om namens de andere instellingen een dergelijke beschikking aan te vragen. Dit laatste vereiste is van belang omdat het aanmerken van een instelling als ANBI niet alleen fiscale voordelen biedt maar tegelijkertijd ook verplichtingen voor de instelling in het leven roept.

Het begrip “algemeen belang” is niet in de wet gedefinieerd. Wat daaronder moet worden verstaan, is in de loop der tijd door de praktijk en in de jurisprudentie ingevuld. Om als een ANBI aangewezen te kunnen worden, moeten het doel en de werkzaamheden van de instelling voor 50% of meer rechtstreeks het algemeen belang dienen. Of een organisatie voldoet aan dat criterium, wordt beoordeeld aan de hand van de statuten en de feitelijke werkzaamheden van de organisatie.

Vraag 4. Vinden er in de toekomst nog handhavingsactiviteiten door de Belastingdienst plaats? Zo ja, met welke intensiteit?

Antwoord

Ja. De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het toezicht op de ANBI-regeling. Dat geldt dus ook voor wat betreft de in het CIO verenigde kerkgenootschappen en hun leden. Over de intensiteit van de handhavingsactiviteiten van de Belastingdienst bij specifieke belastingplichtigen kan ik geen uitspraak doen.

Vraag 5. Bent u bereid ook met andere koepelorganisaties dergelijke handhavingsconvenanten te sluiten?

Antwoord

Ja. Het sluiten van handhavingsconvenanten met koepelorganisaties maakt deel uit van het beleid van horizontaal toezicht dat ik voorsta. Vanzelfsprekend zullen de instellingen die door de koepel worden vertegenwoordigd ieder afzonderlijk als algemeen nut beogende instelling moeten kwalificeren.

1: http://weblogs.nrc.nl