Kamervragen over de stichting Gedeeld Geven
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE
Uw brief (Kenmerk) 17 december 2007 (2070806780)
Ons kenmerk: DGB 2007-06462
Geachte voorzitter,
Hierbij ontvangt u de antwoorden op de vragen van de leden Remkes en Jules Kortenhorst over een overeenkomst tussen de Stichting Gedeeld Geven en de Belastingdienst.
Hoogachtend,
De staatssecretaris van Financiën,
mr. drs. J.C. de Jager
2070806780
Antwoorden op vragen van de leden Remkes (VVD) en Jules Kortenhorst (CDA) aan de staatssecretaris van Financiën over een overeenkomst tussen de Stichting Gedeeld Geven en de Belastingdienst.
1
Bent u bekend met de Stichting “Gedeeld Geven”?
Antwoord
Ja.
2
Is het waar dat de overeenkomst (‘ruling’) tussen de Stichting Gedeeld Geven en de Belastingdienst door deze laatste met onmiddellijke ingang eenzijdig is opgezegd? 1) Om welke redenen is deze stap gezet?
Antwoord
In verband met de geheimhoudingsplicht kan ik hier geen mededelingen over doen.
3
Getuigt deze manier van handelen van een betrouwbare en dienende overheid, zoals bedoeld in het regeerakkoord?
Antwoord
In het algemeen geldt dat de Belastingdienst afspraken die onjuist zijn, kan opzeggen. Daarbij is de Belastingdienst gebonden aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, in dit verband vooral het vertrouwensbeginsel. Dat betekent dat de Belastingdienst bij het opzeggen van een afspraak rekening houdt met het gerechtvaardigde belang van de belastingplichtige met wie de afspraak is gemaakt. Dit betekent in ieder geval dat een redelijke termijn wordt gegeven voor het beëindigen van een overeenkomst. De lengte van die termijn is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Als de belangen van de belastingplichtige daarmee niet worden geschaad, kan `een redelijke termijn' betekenen dat de Belastingdienst een afspraak per direct kan opzeggen.
4
Vindt u het concept van ‘Gedeeld Geven’ een goed initiatief om een deel van het vermogen van met name de babyboomgeneratie, fiscaal gefaciliteerd, beschikbaar te stellen aan charitatieve doelen in Nederland?
5
Bent u bereid om het initiatief te steunen door binnen de gekozen juridische structuur nadere randvoorwaarden te stellen, in de ruling of anderszins, die eventuele bezwaren wegnemen ?
Antwoord vraag 4 en vraag 5
In principe sta ik open voor ieder initiatief waardoor er meer geld beschikbaar komt voor charitatieve doelen. De giftenregeling in de inkomstenbelasting geeft daarvoor al sinds geruime tijd een fiscale faciliteit.
Het concept van ‘Gedeeld Geven’ in de huidige vorm roept echter een aantal belangrijke bezwaren op. Het concept is gebaseerd op een onjuiste interpretatie van de toepassing van de waarderingsregels voor genotsrechten in de Wet inkomstenbelasting 2001.Door deze onjuiste interpretatie zou belastingplichtige recht krijgen op een aftrek wegens periodieke giften voor een bedrag dat hoger is dan het bedrag dat daadwerkelijk ten goede komt aan de algemeen nut beogende instelling(-en). De gever ‘verdient’ dan aan de gift.
Dit komt duidelijk naar voren in de rekenvoorbeelden die thans op de site van Gedeeld Geven staan. Uit die voorbeelden blijkt dat daardoor het verschil tussen de gift die de schenker in aanmerking wil nemen en het bedrag dat daadwerkelijk ten goede komt aan het algemeen nut kan oplopen van zo’n € 1.500 tot € 62.500. In alle rekenvoorbeelden is het bedrag dat als gift in aanmerking wordt genomen hoger dan het bedrag dat ten goede komt aan het goede doel.
Feitelijk komt dit dan neer op de introductie van een vermenigvuldigingsfactor in de giftenregeling zoals nu bijvoorbeeld geldt voor bepaalde kosten in de buitengewone uitgavenregeling. De wet voorziet niet in die mogelijkheid bij de giftenregeling en ik ben op dit moment ook niet voornemens deze mogelijkheid te introduceren.
Tegen een opzet waarbij het bedrag dat als gift in aanmerking wordt genomen gelijk is aan het bedrag dat daadwerkelijk ten goede komt aan het algemeen nut, heb ik uiteraard geen bezwaar mits aan de overige voorwaarden voor de giftenaftrek is voldaan.
1) Zie website http://www.gedeeldgeven.nl/nieuws/